Netherlands

De effecten van COVID-19 op het uitzenden van internationale medewerkers

 

De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

 

15 augustus 2020

Met de wisselende Covid-19 maatregelen per land en veranderende kleurcoderingen in combinatie met de toenemende wens om de economie op gang te houden of uit te breiden groeit de vraag naar duidelijkheid over (in)reisrestricties en scenario’s om weer te reizen of uit te zenden. Naar welk land kan en mag afgereisd worden? Wat als een land ineens weer in lockdown gaat? De huidige ontwikkelingen wereldwijd zorgen er voor dat het uitzenden van medewerkers naar het buitenland extra zorgvuldig dient te gebeuren.

Wanneer u als werkgever besluit medewerkers tijdelijk uit te zenden naar het buitenland, kunt u gebruik maken van beschikbare tools of applicaties die u helpen bij het voorbereiden en regelen van zo’n uitzending. Internationale verzekeraars en assistentie maatschappijen bieden relevante informatie en tools (bijvoorbeeld een mobiele telefoon applicatie) voor veilig reizen in het buitenland. Hiermee weet u zeker dat u de belangrijkste zaken voor uw medewerkers goed regelt.

Controleer uw veiligheidsbeleid

Er zijn verschillende aanbieders in de markt op het gebied van tools, beleid, instructies en communicatie voor veilig en gezond reizen. Niet iedere aanbieder reageert even adequaat op de actualiteit in de wereld. De huidige wereldwijde pandemie zorgt er voor dat organisaties zeer sterk rekening dienen te houden met relevante en actuele Covid-19 informatie. Het is daarom belangrijk om goed te controleren of de te gebruiken tools en informatievoorziening ook op dit onderdeel actueel zijn en voorzien in het verstrekken van de juiste informatie. Denk hierbij aan actuele in- of uitreis restricties. Deze kunnen namelijk per land sterk verschillen. Zie als voorbeeld de actuele landeninformatie van een van de providers op onze website.

Investeer in het welzijn van uw medewerkers

De Covid-19 pandemie en de hiermee gepaarde lockdown heeft zeker ook impact gehad op het psychologische welzijn van medewerkers. De toenemde vraag naar adviezen en tips van werkgevers op dit gebied bevestigd dat veel organisaties zich bewust zijn van de mentale druk bij medewerkers die Covid-19 met zich meebrengt. Het is enorm belangrijk om hier continu aandacht aan te besteden.

Vrijwel alle gerenommeerde internationale zorgverzekeraars bieden verschillende diensten en oplossingen om medewerkers op afstand te kunnen helpen bij vragen over fysieke of psychologische klachten. Daarnaast wordt er door werkgevers steeds meer gebruik gemaakt van Employee Assistance Programs (EAP’s). Deze programma’s zijn al jarenlang onderdeel van expat medical programma’s, maar werden vaak niet benut. Covid-19 heeft hier inmiddels verandering in gebracht. Steeds meer werkgevers controleren het eigen welzijnsprogramma en concluderen dat aanvullende diensten (zoals EAP’s) bijdragen aan het welzijn van medewerkers. De bewustwording om extra te investeren in het welzijn van medewerkers is verhoogd.

Advies over uw veiligheidsbeleid of welzijnsprogramma

Aon IPM monitort continu of aanbieders van tools en informatie voor uw veiligheidsbeleid ook relevante Covid-19 informatie verschaffen en inspelen op nieuwste actualiteiten. Inmiddels zijn er zakenreisverzekeraars die relevante dekkingen bieden om weer veilig te reizen. En kunnen we dekkingen regelen voor mensen die langer in werk- of thuisland dienen te blijven. Wenst u inzicht te verkrijgen of de informatievoorzieningen en tools waar u gebruik van maakt voldoende relevant en actueel zijn? Of wenst u hulp bij uitzend- of reisbeleid en/of instructies en protocollen. Neem dan contact met ons op.

Daarnaast kunnen wij u ook meer informatie verschaffen over het inzetten van een Employee Assistance Program voor uw medewerkers. Een dergelijk programma draagt bij aan de gezondheid van uw medewerkers en leidt mogelijk hierdoor ook tot meer financiële voordelen. Wij helpen u hierbij graag.

 

Culture of care – Maximale zorg voor uw medewerkers

Werkgevers hechten veel waarde aan het veilig uitzenden van medewerkers naar het buitenland. Toch zijn er zaken die vaak vergeten worden, of risico’s waar simpelweg op voorhand niet aan wordt gedacht. Wilt u nét dat stapje extra zetten voor uw medewerkers, en alle mogelijke risico’s tijdens een uitzending zo maximaal mogelijk beperken? Lees dan snel de 5 aandachtspunten om uw culture of care verder te verbeteren.

Bekijk de aandachtspunten