Netherlands

Effect COVID-19 op buitenlandse zaken reizen van medewerkers

 

Effect COVID-19 op internationaal uitzenden van medewerkers

In 2020 werd thuiswerken de standaard. Voor veel werkgevers werd dit door de overheid bepaald, zoals voor de horeca, de reisbranche en retail. Maar ook veel werkgevers buiten deze branches besloten al aan het begin van de pandemie om werknemers vanuit huis te laten werken voor zover dat mogelijk was. Er werd alleen nog gereisd voor zakelijke verplichtingen, essentiƫle reparaties, bouw, projecten en onderhoud en bedrijven die bijdragen aan basisvoorzieningen, zoals voedsel, medicijnen, energie en alles wat de economie enigszins nodig heeft om door te draaien. Voor sales en dienstverlening verschoven de werkzaamheden naar online (thuis)werken. Alleen de sectoren die niet anders konden (zoals zorg, bouw, transport en onderwijs) bleven naar hun werkplek gaan.

Uitzendingen naar het buitenland zullen vanaf 2021 meer dan ooit onder een vergrootglas worden gelegd. Door de wereldwijde COVID-19-ontwikkelingen wordt het uitzenden van internationale medewerkers bemoeilijkt.

Reisbereidheid

Ook het vertrouwen en de mening van internationale medewerkers wegen steeds zwaarder mee. Zij zullen minder happig zijn op (korte) uitzendingen naar een hoger risicogebied. Dat heeft vanzelfsprekend impact op het uitzendbeleid van werkgevers. Werkgevers doen er daarom goed aan om vooraf te bepalen onder welke omstandigheden zij ervoor kiezen om hun mensen terug te halen of zij juist besluiten om mensen langer op de buitenlandse locatie te houden.

“Uitzendingen naar het buitenland zullen in 2021 meer dan ooit onder een vergrootglas worden gelegd.”

 

Voor nieuwe uitzendingen zullen werkgevers vaker besluiten om deze niet, of alleen onder bepaalde omstandigheden, door te laten gaan.

Welke zakelijke reizen gingen tijdens de COVID-19-pandemie wel door?

Onderzoeksresultaten

We onderzochten samen met Nederlandse werkgevers met internationale medewerkers welk effect COVID-19 heeft op de internationale mobiliteit. De resultaten zijn samengevat in het rapport Internationaal uitzenden van medewerkers in 2021. De cijfers laten zien dat naast het woon- werkverkeer de coronacrisis ook grote impact gehad heeft op het zakelijke en internationale reizen. Internationale reizen werden massaal geannuleerd (87%) tenzij deze cruciaal waren (‘business critical’). Ook in de komende jaren verwachten we meer vragen over de verzekeringsdekkingen bij het maken van (internationale) reizen, zeker gezien de continu wijzigende risico-inschattingen per land en lokale wettelijke regelingen. Dit heeft werkgevers bewust gemaakt van de nut en noodzaak van waakzaam beleid en heldere instructies gebaseerd op actuele en complete informatie.

Roundtable: Veilig en gezond internationaal reizen en uitzenden

Door COVID-19 wordt internationaal reizen bemoeilijkt. Hierdoor wordt er nauwelijks meer gereisd. Hoe gaat dit beeld er de komende periode uitzien en hoe ga je hier als organisatie mee om? Praat mee tijdens een van onze interactieve rondetafelsessies.

Meld je aan voor de roundtable