Netherlands

Aon en TEFAF: gegarandeerde kwaliteit in de kunstwereld

 

Rotterdam, 15 maart 2019 - In Maastricht vindt van 16 tot en met 24 maart The Fine Art Foundation (TEFAF) plaats. Aon is al 22 jaar sponsor van TEFAF en daarmee de oudste partner verbonden aan dit toonaangevende en internationaal georiënteerde kunstevenement.

Marcel Schreuder is directeur van Aon Fine Art, het onderdeel van Aon dat zich richt op risico- en verzekeringsadvies voor onder andere musea, kunst- en antiekhandelaren, galeries, corporate en privéverzamelaars. Hij is duidelijk over het belang van TEFAF: “Dit is de place to be voor iedereen in de kunstwereld!”

TEFAF: al jaren een begrip
TEFAF bestaat sinds 1988, het jaar waarin twee kunstbeurzen werden samengevoegd. Sinds die tijd is het evenement uitgegroeid tot het belangrijkste in de kunstwereld als het gaat om een breed aanbod. Jaarlijks komen tijdens het elf dagen durende evenement zo’n 70.000 bezoekers naar Maastricht. “Dit jaar zijn er maar liefst 279 handelaren die objecten presenteren. Op TEFAF zijn werken uit 7.000 jaar kunstgeschiedenis te vinden, variërend van antiek, oude meesters tot hedendaags design”, vertelt Jan Peter Verhagen, Marketing and Communications Manager van TEFAF.

Om de hoge standaard te waarborgen waar TEFAF om bekend staat, is de kwaliteitscontrole van levensbelang. Verhagen: “De tienduizenden kunstobjecten worden door Vetting Committees gekeurd op bijvoorbeeld authenticiteit, kwaliteit en conditie. De 180 onafhankelijke keurmeesters zijn afkomstig van 114 internationale instituten. Deze controle zorgt ervoor dat bezoekers ook gegarandeerd de kwaliteit kunnen kopen die zij van TEFAF verwachten.”

Partners in kwaliteit
Aon is marktleider als het gaat om het (adviseren over) verzekeren van de kunstwereld. Partijen als musea, galeries en kunsthandelaren kunnen een allrisk dekking nemen waardoor hun waardevolle kunst en antiek verzekerd zijn tegen tal van risico’s zoals beschadiging tijdens transport of op een beurs, diefstal of waterschade door lekkage. Het partnership met TEFAF is dan ook een logisch onderdeel van de positie van Aon in de kunstmarkt.

Schreuder: “TEFAF is niet zomaar een beurs, het is echt een ontmoetingsplaats waar de hele internationale kunstwereld samenkomt. Natuurlijk is het een marktplaats, maar het aspect van dat samenkomen is heel belangrijk.” Marcel Schreuder bemant met zijn team van Aon Fine Art een eigen stand op TEFAF. “We ontvangen hier onze relaties, gaan nieuwe contacten aan en bezoeken de handelaren die hun werken presenteren. De markt kent ons specialisme en onze positie is sterk, maar we willen bij dit evenement desondanks goed zichtbaar zijn.”

Risico’s afdekken
Voorafgaand aan TEFAF is er veel contact tussen Aon en partijen uit de kunstwereld die naar Maastricht komen. Schreuder: “Er is afstemming met onze klanten over wat zij meenemen naar TEFAF. We stemmen de dekking van de doorlopende polis af op de specifieke situatie van TEFAF. Denk hierbij aan risico’s tijdens het transport, de opstelling tijdens TEFAF zelf en het mee terug nemen van objecten die niet verkocht zijn.”

Zijn er niet extra veel risico’s tijdens een evenement van deze grootte? Volgens de Aon-specialist hoeft dat niet per se zo te zijn. “De gespecialiseerde, internationale verzekeraars die een dekking bieden voor een evenement zoals dit, doen dat op basis van de kennis en ervaring die zij door de jaren heen met TEFAF hebben opgedaan. Dan moet je denken aan de aard van de locatie, hoe de security is geregeld, de kwaliteit van de organisatie zelf; al deze elementen worden meegenomen. Als er morgen ergens een nieuwe kunstbeurs georganiseerd wordt, dan moeten dit soort zaken wel opnieuw bekeken worden. Maar van TEFAF weten we dat het van het allerhoogste niveau is qua organisatie en veiligheid. Het kan altijd een keer voorkomen dat een bezoeker ergens tegenaan stoot, maar zoiets is dan uiteraard gedekt in onder de kunstverzekering van Aon.”

Meer dan zomaar een marktplaats
Het is duidelijk dat TEFAF veel meer is dan zomaar een marktplaats voor kunst. De setting in het MECC in Maastricht zorgt voor een bijzondere ervaring. “Elke stand is op de meest smaakvolle manier ingericht. Je loopt eigenlijk door een winkelstraat met werken van Picasso, Van Gogh en van de oude meesters. Als je wilt, kun je ze bij wijze van spreken zo kopen. Dat is natuurlijk buitengewoon! TEFAF geeft zoveel energie. Aan het eind ervaar ik altijd een soort weemoed dat ik weer uit de bubbel moet stappen van alles wat er te zien was.”

Wilt u meer weten over wat Aon kan betekenen in de kunstwereld? Neem dan contact op met Marcel Schreuder. TEFAF Maastricht vindt van 16 t/m 24 maart plaats in het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC). U vindt Aon op stand 804. Meer informatie en tickets: www.tefaf.com