Netherlands

Expat heeft privéverzekeringen in werkland vaak onvoldoende geregeld

 

5 redenen om uw medewerkers hierbij te helpen

8 februari 2022

Uit het Coronapandemie mobiliteitsonderzoek blijkt dat 62% van de verzekerde expats weinig tot geen kennis heeft van de privéverzekeringen die ze in hun gastland nodig hebben. Hierdoor komt het regelmatig voor dat zij slecht of zelfs helemaal niet verzekerd zijn.

De meeste werkgevers besteden veel tijd aan een veilige en ontzorgde uitzending van hun internationale medewerkers. Als het gaat om het privé verzekeringspakket komt het helaas nog regelmatig voor dat een expat op zichzelf is aangewezen. Voor werkgevers zijn er meerdere goede redenen om zich ook te bekommeren om die privéverzekeringen van hun medewerkers.

Reden 1: Privéverzekeringen als aanvulling op de AVB

Incidenten en situaties op de werkplaats worden ook voor expats gedekt op een Algemene Verzekering voor Bedrijven (AVB). Voor dat wat zich buiten de werkplaats afspeelt, is echter geen dekking onder de AVB, maar dient een beroep gedaan te worden op de privéverzekeringen. In het thuisland heeft uw werknemer deze verzekeringen waarschijnlijk goed geregeld, maar vanaf het moment van uitzending is er geen dekking meer. Als werkgever hebt u een zorg- en informatieplicht om uw werknemer hierover te informeren, maar vanuit goed werkgeverschap kunt u hierin ook een stapje verdergaan. Het niet hebben van de juiste verzekeringen kan tot vervelende situaties leiden. Helaas zijn er in het werkland niet altijd passende verzekeringen te vinden en af te sluiten.

Reden 2: Welzijn van de medewerker

Een goede reden om proactief aandacht te besteden aan de privé verzekeringen van medewerkers, is het welzijn van de medewerker zelf. Het welzijn van internationale medewerkers staat vanwege de Coronapandemie onder druk. Als u vooraf zorgt voor een goed verzekeringspakket, kan de medewerker zich focussen op de zaken die er echt toe doen in het werkland, zoals het regelen van een fijne woonsituatie voor het gezin. Een goed verzekeringspakket voor uw medewerkers is een mooie aanvulling op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Reden 3: Uw zorgplicht

Wanneer een internationale medewerker zich uitschrijft in het thuisland, stoppen zijn of haar privéverzekeringen van rechtswege. Medewerkers beseffen dit vaak echter niet of nauwelijks. Werkgevers hebben hierin een zorg- en informatieplicht naar hun medewerkers. Wettelijk is het voldoende om het hierbij te houden, vanuit goed werkgeverschap kunt u hier een stap verder in gaan en uw internationale medewerker faciliteren met passende verzekeringen in het werkland.

Reden 4: Gemak en ontzorgen

Zoals hiervoor al aangegeven, zijn de internationale medewerker en zijn gezin vanaf de eerste uitzendingsdag niet meer verzekerd via de verzekeringen in het thuisland. Juist in die eerste periode moet uw medewerker ontzettend veel regelen. Hij zal zich daarbij zoveel mogelijk willen focussen op zijn privésituatie en uiteraard zijn werk. Het is fijn wanneer u als werkgever de verzekeringsbasis dan alvast heeft geregeld. Denk daarbij aan het verzekeren van de reis, aansprakelijkheid, bezittingen, enzovoorts. Uw rol als werkgever is cruciaal op dit vlak en biedt gemak en zekerheid voor uw medewerker en zijn/haar gezin.

Reden 5: Premiekorting en besparing

Indien u de verzekeringen voor uw medewerkers collectief regelt, heeft dat ook een gunstig effect op de premies. De premies voor collectieve verzekeringen liggen namelijk ongeveer 50% lager dan die voor de verzekeringen die uw medewerker individueel afsluit. En het hoeft u niet meer te kosten dan wat administratie, aangezien u deze collectieve premies door de medewerkers zelf kunt laten betalen. Wil de medewerker meer verzekeren dan u collectief heeft geregeld? Dat kan naar eigen inzicht en voor eigen rekening.

Optimaal verzekeringspakket voor uw medewerkers

Speciaal voor u en uw internationale medewerkers heeft Aon het Expat Insurance Package. Dit is een internationaal privéverzekeringspakket voor al uw expats, met een optimale dekking en online gemak tegen een lage premie. U kunt bijvoorbeeld denken aan een uitgebreid pakket, met onder andere dekking voor inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen en repatriëring, maar ook een doorlopende reisverzekering met ruime dekking en goede voorwaarden. Bekijk hier het verzekeringspakket. Dit pakket kan ook worden aangepast op uw specifieke wensen (bijv. exclusief internationale zorgverzekering) en voorzien worden van een logo en eigen boodschap op de homepage.

Tevens bieden we u de mogelijkheid om als goede werkgever tenminste de basis solide en altijd verzekerd te hebben. Dat kan via één van onze drie collectieve opties op onze portal door hier te klikken.

We kunnen ons goed voorstellen dat u meer toelichting wenst of wat advies wenst inzake alle oplossingen. Klik hier voor een korte scan en dan nemen we automatisch contact met u op.