Netherlands

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen in september

 

Pensioenfondsen krijgen weer perspectief

Rotterdam, 1 oktober 2018 De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september gestegen van 109% naar 110%. Dit komt voornamelijk door de gestegen rente. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 109%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd marktleider op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Rente gestegen, verplichtingen gedaald
Na een lichte daling in augustus steeg de swaprente in september gemiddeld met ongeveer acht basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 1% af.

Vermogen pensioenfondsen stabiel
Per saldo steeg het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen in september. Ontwikkelingen zoals sterke economische cijfers in de VS, gestegen olieprijzen en het hoge consumentenvertrouwen hadden de overhand op de aandelenmarkten ten opzichte van negatieve ontwikkelingen zoals de handelspolitieke ontwikkelingen tussen de VS en China, een mogelijk harde Brexit en de Italiaanse begroting. De rente vond de weg omhoog waardoor de vastrentende waarden met ongeveer 0,5% daalden. De aandelen in ontwikkelde markten profiteerden van het gunstige sentiment en stegen met ongeveer 0,7%. De aandelen in opkomende markten noteerden daarentegen wederom een verlies - deze maand daalden zij met 0,4%. Het onroerend goed had een slechte maand met een verlies van ruim 2% vanwege stijgende rente. Per saldo bleef de portefeuille op niveau.

Weer perspectief voor pensioenfondsen
Het Actuarieel Genootschap publiceerde deze maand de nieuwe prognosetafel. Deze betekende een meevaller voor de pensioenfondsen. De nieuwe prognosetafel leidt tot een gemiddelde daling van de voorzieningen die pensioenfondsen moeten treffen van 1,0%. Daardoor verbetert ook hun dekkingsgraad, al is die invloed beperkt. Fondsen met een jong deelnemersbestand en relatief veel vrouwelijke deelnemers profiteren het meest: zij kunnen rekenen op een stijging van de dekkingsgraad van maar liefst 1,6%. Als pensioenfondsen overgaan naar de nieuwe sterftetafel kunnen zij dus een verbetering van de dekkingsgraad tegemoet zien.

Ook lijkt er eindelijk schot te zitten in de onderhandelingen over het pensioenakkoord. Premier Rutte gaf in de algemene beschouwingen aan goede hoop te hebben op een overeenkomst. Heikel punt in de discussie is de AOW-leeftijd. De bonden willen de AOW-leeftijd bevriezen. Het lijkt erop dat het kabinet nu toch water bij de wijn gaat doen op dit punt. Voor de fondsen wordt het spannend hoe dit eruit gaat zien. Er zijn nog steeds fondsen waar kortingen dreigen in 2020 of 2021. Het is de vraag of de nieuwe regelgeving in 2020 van kracht zal worden en wat dat betekent voor deze dreigende kortingen.

“Het is van belang dat er snel duidelijkheid komt voor pensioenfondsen” zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Lange onderhandelingen komen de beeldvorming over ons pensioenstelsel niet ten goede, zeker niet in combinatie met de dreigende kortingen. Wij hopen daarom dat het optimisme over de stand van zaken met betrekking tot het pensioenakkoord gegrond is.”

Over Aon
Aon plc (NYSE:AON) is een toonaangevende wereldwijde dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health. Aon analyseert de personele risico’s en bedrijfsrisico’s, geeft passend risicoadvies, zorgt voor de (financiële) oplossing en staat klanten bij als een incident de bedrijfscontinuïteit bedreigt. Zo helpen wij klanten succesvol te ondernemen.

Aon heeft in Nederland 15 locaties met 2.600 medewerkers en wereldwijd meer dan 50.000 medewerkers in ruim 120 landen. Ga voor meer informatie naar www.aon.nl.