Netherlands

AGRC Risk Impact: de vierde industriële revolutie en de dreiging van een Brexit

 

Editie januari 2016

Risk Impact is een uitgave van Aon Global Risk Consulting (AGRC), waarin de actuele risico’s en hun potentiële impact voor het Nederlands bedrijfsleven worden besproken. Wat speelt er in de wereld, wat betekent dit voor u en wat kunt u doen om de impact op uw bedrijf te beheersen en beperken?

Het nieuwe jaar is net van start, en nu al is op het World Economic Forum (WEF) in Davos, Zwitserland, een nieuwe economische ontwikkeling op de kaart gezet. De 4e industriële revolutie gaat ruim vijf miljoen banen kosten – onder vrouwen meer dan onder mannen, zo voorspelt het WEF. Hoe benut u als werkgever de voordelen van deze revolutie? En hoe houdt u de schade beperkt?

De dreiging van een Brits vertrek uit de EU is ondertussen veelvuldig in het nieuws. Zo’n Brexit kan flinke gevolgen hebben voor de import en export van het Verenigd Koninkrijk zelf; het land is een grote exportpartner van Nederland. Maar ook uw organisatie kan die gevolgen voelen. In deze editie van de AGRC Risk Impact leest u hoe u zich tegen deze ontwikkelingen kunt wapenen.

De 4e industriële revolutie: bedreiging of kans?
“Jobs, jobs en nog eens jobs,” sprak de Belgische premier Charles Michel vorig jaar na een bereikt akkoord over de begroting van zijn land. Hoewel zijn missie primair van landelijk belang was, kan hoge werkloosheid ook wereldwijd gevolgen hebben. Het risico staat bovendien niet op zichzelf. Werkloosheid hangt vrijwel altijd samen met andere dreigingen zoals sociale instabiliteit.

Recente peilingen tonen aan dat de zorgen om werkloosheid wereldwijd groeien. Het WEF noemt werkloosheid in het Global Risks Report 2016 als één van de grootste wereldwijde economische risico’s. Deelnemers aan het onderzoek – organisaties in Europa, Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië (incl. Australië en Nieuw-Zeeland) – plaatsen het risico zelfs in hun risico-top drie.

Risico’s
Eén van de belangrijkste oorzaken van de verwachte werkloosheidsgroei is de zogenaamde vierde industriële revolutie: een vergaande integratie van ICT in het (productie)proces waardoor steeds minder mensenhanden nodig zijn. Het WEF voorspelt dat zeven miljoen mensen hierdoor hun baan verliezen. Dat er ook twee miljoen nieuwe banen voor terugkomen, betekent netto nog steeds een aanzienlijke werkloosheidsgroei.

Verregaande digitalisering en automatisering leiden niet alleen tot banenverlies; functies veranderen ook. Maar als personeel moet worden bij- of omgeschoold en dat lukt onvoldoende, kan de dreiging van ontslag alsnog voor onrust zorgen. De verdere integratie van ICT maakt ook dat cyberrisico’s toenemen. Zorg dat u de zwakke plekken in uw organisatie kent en neem op tijd maatregelen. Meer informatie over cyberrisico’s vindt u in het Aon EMEA Cyber Impact Report 2015.

Kansen
Naast risico’s brengt de vierde industriële revolutie ook kansen met zich mee. Zo heeft 3D printing enorme potentie voor diverse sectoren. Denk aan het printen van hartkleppen of kunstnieren, of aan een schaalmodel van een brug. Bedenk wel dat u als producent verantwoordelijk bent voor het leveren van degelijk en betrouwbaar product. En dat tekortkomingen, inclusief daaruit voortvloeiende schade dus voor uw rekening komen.

Herijk uw strategie
U ziet: nu onze wereld steeds verder digitaliseert, is het zaak om uw strategie grondig te herijken. Bepaal welke kansen en bedreigingen voor u gelden en laat nieuwe technologieën niet onbenut passeren.

Waarom een Brexit vooral Nederland raakt
Na jaren van vrees voor een dreigende ‘Grexit’ zijn de zorgen over een ‘Brexit’ inmiddels vele malen groter. Dat premier David Cameron de optie van een uittreding serieus overweegt, blijkt wel uit zijn aangekondigde referendum over het lidmaatschap van de EU. Wat voor gevolgen zou zo’n Brexit hebben voor onze economie en voor uw organisatie?

Nederlandse bedrijven investeren jaarlijks vele miljarden euro’s in het Verenigd Koninkrijk. In totaal staat voor circa 177 miljard euro aan investeringen uit. De exportwaarde bedroeg in 2015 zo’n 36,5 miljard euro – de 4e plaats in de Nederlandse exportranglijst. Ondertussen werd voor maar liefst 27,5 miljard euro uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. Niet gek dus dat adviesbureau Global Counsel voorspelt dat een Brexit ook het Nederlandse bedrijfsleven hard zal raken.

Drie vragen voor uzelf
Dit alles is natuurlijk toekomstmuziek: een Brexit is er nog lang niet en de vraag is of hij er komt – daar heeft u ook geen invloed op. Des te meer laat deze situatie zien hoe belangrijk het is om maatschappelijke ontwikkelingen te kennen en om daarbij te denken in scenario’s. Zorg dat u weet wat een Brexit voor uw bedrijfscontinuïteit én die van uw afnemers en leveranciers zou betekenen. Zo ontdekt u zwakke plekken en leert u waar (extra) maatregelen de impact zouden beperken.

Vragen die u in elk geval zou moeten stellen, zijn:

  • Hoe hard wordt mijn bedrijf financieel geraakt in geval van een Brexit?
  • Bevat onze supply chain Engelse bedrijven?
  • Welke contracten hebben wij daarmee en wat zijn onze verplichtingen?

Een gedegen scenario-analyse is niet alleen nuttig als het écht misgaat. Ook in een eerder stadium, bij het heroverwegen van uw processen, leveranciers en zelfs uw strategie is zo’n voorbereiding van grote waarde. Wilt u meer informatie, kijk dan eens op de website van Aon Global Risk Consulting. Wacht niet te lang met uw analyse. Voor u het weet bent u ingehaald door de actualiteit.