Netherlands

Risk Impact: Maak van stakingen en recalls een boost voor uw merk

 

Editie April 2017

Risk Impact is een uitgave van Aon Global Risk Consulting (AGRC), waarin de actuele risico’s en hun potentiële impact voor het Nederlands bedrijfsleven worden besproken. Iedere maand blikken we terug: wat speelt er in de wereld, wat betekent dit voor u en wat kunt u doen om de impact op uw bedrijf te beheersen en beperken?

Welke risico’s baren bedrijven de meeste zorgen? Het antwoord op die vraag kwam in april met de nieuwe editie van de Global Risk Management Survey, een tweejaarlijks onderzoek van Aon naar de risicobeleving van organisaties wereldwijd. Net als in 2015 staat het risico op reputatie- en merkschade op één. Opvallend is dat reputatieschade typisch een ‘gevolgrisico’ is. Het is meestal het gevolg van de verwaarlozing van een ander risico of incident.

Stakingen en recalls zijn bekende voorbeelden. Leg maar eens uit waarom uw product niet voldoet en mogelijk zelfs een gevaar is voor de volksgezondheid. En waarom leggen uw werknemers hun werk neer? Dan gaat u als bedrijf pas echt met de billen bloot.

In deze Risk Impact leest u onder meer hoe recalls een bedrijf kunnen treffen, maar ook hoe een recall kan leiden tot succes.

Samsung: geen halve maatregelen
De Samsung Note 7 was eind 2016 groot in het nieuws omdat de telefoon spontaan bleek te ontbranden. De schrik zat erg goed in bij het bedrijf én zijn klanten. Samsung nam geen halve maatregelen en startte direct een wereldwijde recalls. Met een totale (gevolg)schade van ruim 17 miljard dollar werd de terugroepactie één van de duurste ooit.

Hoewel de mobiele telefonie-tak van Samsung door het incident ten dode opgeschreven leek, toonde de fabrikant zich met de recall juist een toonaangevend marktleider. Klanten kregen zelfs via commercials inzicht in de veiligheidstesten van hun artikelen. Dat consumenten deze extra nazorg waardeerden, blijkt wel uit het feit dat Samsung inmiddels weer marktleider is.

Dat een recall élk bedrijf kan overkomen, bewijzen meerdere voorbeelden van afgelopen maand. Zo haalde een Amerikaanse saladeproducent zijn sla uit de schappen nadat in één zak een dode vleermuis was gevonden. Ook aan de leverkaas van DEEN zat een luchtje: de allergiewaarschuwing op de verpakking bleek onvolledig. Een veiligheidswaarschuwing volstond in dit geval.

Belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen in het kader van recalls, zijn:

  • Welke risicoverhogende criteria zijn van toepassing op onze producten? Vul de Aon Liability Limiet Meter in en bekijk hoe uw situatie eruit ziet.
  • Wat is de potentiële impact van een grootschalige recall op ons bedrijf? Een Scenario Analyse kan duidelijkheid geven.
  • Hoe is het recall-risico van ons bedrijf momenteel gedekt? Eigen financiering is een optie, maar bij grote kosten is een verzekering vaak beter. Dat geldt ook bij een potentieel gevaar voor de volksgezondheid of als een overheids- of toezichtsorgaan een verzekering verplicht.
In de Aon Whitepaper Recall: een roep om actie leest u meer over hoe u uw bedrijf of merk zo goed mogelijk tegen een recall beschermt.

 

Stakingen: iets van toen of nu?
Stakingen kunnen een bedrijf in theorie hard raken, maar in de praktijk komen ze steeds minder voor. In 2016 daalde het aantal stakingsdagen in Nederland zelfs met 60%, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Hoezeer stakingen aan een bedrijf kunnen knagen, weten ze bij Holland Casino als geen ander. Daar kampen ze al langer met stakende werknemers. De financiële gevolgen zijn niet gering.

Bij supermarktketen Jumbo ging het bijna mis tijdens het Paasweekend, nota bene één van de drukste weken van het jaar. Medewerkers van diverse distributiecentra hadden de week ervoor met een staking gedreigd wegens een uitblijvend akkoord over de nieuwe cao. Jumbo beperkte de schade met een kort geding. Dat werd weliswaar afgewezen, maar medewerkers in de distributiecentra werkten in de week voor Pasen wel door.

Hoewel de operationele gevolgen bij een staking vaak de meeste aandacht krijgen, toont de case van Jumbo aan dat u ook altijd uw reputatie op het netvlies moet houden. Een gedegen voorbereiding kan u hierbij helpen. Stel uzelf als bedrijf altijd de volgende vragen:

  • Wat zijn de mogelijke gevolgen van een staking op onze reputatie?
  • Hoe kunnen wij ons als organisatie voorbereiden op een staking?
  • Wat kunnen wij als organisatie direct na een staking doen om de impact te minimaliseren?
Bent u benieuwd hoe bedrijven wereldwijd de dreiging van stakingen inschalen? U leest er meer over in de Aon Global Risk Management Survey.