Netherlands

Ontwikkelingen P&I-verzekering maritieme sector

 

Wat kunt u verwachten van de P&I renewals van 2022

Energietransitie

Scheepseigenaren hebben al jaren een goede maritieme aansprakelijkheidsdekking tegen een relatief gezien stabiele premie. Dit is mede dankzij de bijzondere structuur van P&I (Protection & Indemnity)-IGA clubs, die als onderlinge verzekeraars opereren en elkaars calamiteitenrisico’s herverzekeren met toestemming van de Europese mededingingsautoriteit. De onderlinge structuur maakt het bovendien mogelijk dat er op onderdelen van de dekking (onder meer voor aanvaring) een theoretisch ongelimiteerde dekking kan worden aangeboden. De verharding in de verzekeringsmarkt raakt in 2022 echter ook de P&I-verzekering. Betekent dit dat u alleen de keuze heeft om de premieverhoging en veranderende limieten te accepteren? Het antwoord is nee, en wij leggen uit waarom.

Waarom de P&I-verleningen van 2022 anders zijn dan andere jaren

  • Tegenvallende beleggingsresultaten van The International Group of P&I Clubs;
  • Verliezen in de afgelopen jaren en de huidige status van de markt;
  • Substantiële impact van COVID-gerelateerde claims op de totale schadelast voor P&I-clubs;
  • Hogere herverzekeringskosten door grote schaden, zoals olievervuiling in Californië en het Ever Given-incident, en slechte resultaten in 2020;
  • Groeiende cyberrisico’s door toenemende digitalisering;
  • Impact COVID-19 op de schadelast groter dan voorzien.

Verwachtingen voor de premies van 2022

In de afgelopen vijf jaar was de gemiddelde premiestijging binnen P&I-clubs slechts 3,5% (sommige hadden zelfs 0% stijging). Die tijden lijken voorbij. Op dit moment is al van meerdere clubs bekend dat zij de premies voor volgend jaar zullen verhogen met 12,5% tot 15%. Dit is nog zonder rekening te houden met de stijging van de herverzekeringskosten. Wanneer deze kosten worden meegerekend, zullen stijgingen van 20% niet onrealistisch zijn.

Een krachtigere P&I-strategie loont: wat kunt u doen?

Vanwege de marktomstandigheden wordt u gedwongen uw P&I-strategie krachtiger aan te pakken dan de afgelopen jaren. U heeft meer invloed en keuze dan u wellicht zou verwachten bij het herverzekeren van uw P&I. Is uw huidige club de beste partner voor de toekomst? En welke club past het beste bij uw risicoprofiel? In sommige gevallen brengt het u voordelen om een samenwerking aan te gaan met een tweede (of derde) club. Dit is hét moment om u tijdig te oriënteren en voor te bereiden op de nieuwe situatie. Houd daarbij ook rekening met uw opzegtermijn.

Wij helpen u de beste keuzes te maken

Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden rondom uw P&I-portefeuille. Met onze decennialange ervaring in de maritieme branche en de kennis van de verzekeringsmarkt geven wij u advies dat bij uw organisatie past. Zo kunt u de komende jaren profiteren van een concurrentievoordeel binnen de huidige markt. Wij kijken integraal naar uw scheeps-, bedrijfs- en contractuele aansprakelijkheid, en naar uw bemanningsrisico’s en de financiering daarvan.

Met onze dienstverlening kunnen wij het ‘’anker’’ zijn waarmee u de komende jaren elke P&I-storm kunt doorstaan.


 

Neem contact op

 

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

 

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.