Netherlands

De vitale rol van de CISO

 

Cyberrisico’s behoeven inmiddels geen introductie meer. Omdat cyberveiligheid een organisatiebrede uitdaging is en een integrale aanpak vraagt, hebben veel organisaties inmiddels een Chief Information Security Officer (of een ‘light-variant’) in dienst.

Hij of zij is verantwoordelijk voor het opzetten van een cyberstrategie en het adviseren, meenemen en meekrijgen van de directie, stakeholders en overige medewerkers. De CISO heeft daarmee een sleutelrol in de omgang met cyberrisico’s.

Vier uitdagingen voor de CISO

De CISO loopt tegen meerdere uitdagingen aan. Wij lichten er vier uit:

  • cyberveiligheid ligt maar voor een klein deel bij de IT-afdeling;
  • alle medewerkers moeten bewust gemaakt worden van cyberrisico’s;
  • directie en stakeholders overtuigen van noodzaak cyberstrategie;
  • een cyberstrategie uitwerken en draagvlak creĆ«ren.

Lees meer over de vitale rol van de CISO

 
 

Wat onderscheidt een goede CISO van een uitstekende?

De CISO speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en uitrol van een cyberstrategie, waarbinnen het cyberrisico de grootste uitdaging is. De CISO bepaalt het strategische beleid rondom alle informatiebeveiliging, zorgt ervoor dat dit beleid wordt gecommuniceerd, uitgerold en door alle stakeholders wordt gedragen. Maar hoe vliegt hij dit aan en wat zijn de hoofdverantwoordelijkheden van een uitblinkende CISO?

De vijf hoofdtaken van de CISO

 

Advies nodig bij het uitstippelen van een cyberstrategie? Aon’s cyberspecialisten helpen u in elke fase van de strategieontwikkeling’