Netherlands

Wettelijke voorschriften Vereniging van Eigenaren

Een Vereniging van Eigenaren is bij wet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit staat vermeld in artikel 8 van het modelreglement bij splitsing in appartementsrechten 1992 van de Notariële Beroepsorganisatie. De vergadering van eigenaren, het hoogste orgaan van de VvE, stelt het verzekerd bedrag vast. Dit bedrag moet gelijk zijn aan de herbouwkosten van het gebouw, bijvoorbeeld nadat het geheel is afgebrand.
 

De verzekering

Het bestuur van de VVE moet er voor zorgen dat de opstalverzekering uiteindelijk ook geregeld wordt. Deze verplichte verzekering biedt dekking tegen water-, storm-, brand-, en ontploffingsschade. De verzekering wordt afgesloten voor de gezamenlijke eigenaars, die met elkaar de verzekeringspremie moeten betalen.
 

Slapende VVE

Er zijn nogal wat ‘slapende’ VvE’s. Vooral in deze categorie komt het voor dat er in het geheel geen opstalverzekering is afgesloten. Het is wettelijk verplicht en bovendien zeer verstandig dit wel goed te regelen. Er zijn voldoende juridische dwangmiddelen om ‘onwillige’ bewoners te dwingen tot medewerking, tot beslaglegging aan toe.
 

Aanvulling

Veel VvE kiezen er voor om naast de opstalverzekering een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Ook overwegen steeds meer VvE’s ook de fundering te verzekeren. Vooral sinds de ramp in Enschede is duidelijk dat ook een fundering kan beschadigen. De herstelkosten kunnen bij geval zeer hoog zijn.

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.

Contact