Netherlands

De risico’s en uitdagingen van de banket- en bakkerijensector

 

In de brood- en deegwarenindustrie zijn zo’n 3.000 bedrijven actief, waarvan het overgrote deel bestaat uit bakkers. Dit verklaart ook waarom 80 procent van de bedrijven minder dan tien werknemers heeft. Naast de kleine bedrijven zijn er ook een aantal grote (industriële) bakkerijen in de branche. De branche heeft een nationaal karakter vanwege de versheid van de producten.

 

Impact op de noodzakelijke flexibiliteit
De branche bestaat uit brood, banket en deegwaren. Naast deze aandachtsgebieden zien wij grondstoffenleveranciers ook als onderdeel van de branche. De consumptie van brood neemt de afgelopen jaren af en verplaatst zich meer en meer naar buitenshuis. Dit zien we onder andere aan de grote groei van lunchmogelijkheden bij tankstations. Ook worden de broodsoorten steeds luxer en exclusiever. De ontwikkelingen en trends in de markt hebben impact op de noodzakelijke flexibiliteit van bakkerijen.

Voedselveiligheid
Binnen de foodbranche staat voedselveiligheid continu hoog op de agenda. Het zijn ook nooit ‘enkel’ de producten die geraakt wordt, maar de impact reikt veel verder. Iedereen in de voedselketen wordt op een of andere manier geraakt door zo’n besmetting. Dit is voor de brood- en deegwarenindustrie niet anders. De afhankelijkheid van leveranciers is hierbij groot.

Binnen de voedselindustrie is er een tekort aan technisch geschoold personeel. Ditzelfde geldt voor de brood- en deegwarenindustrie. De duurzame inzetbaarheid van personeel vraagt meer aandacht.