Netherlands

Geldautomaat in ’t zicht? Pas op voor ramkrakers!

 

Een vrijstaande geldautomaat voor het raam plaatsen – dat is als een zak geld in een etalage. Toch onderschatten veel retail-ondernemers de kans op ramkraken in zo’n geval. En negen van de tien maken geen goede risicoanalyse. Dat moet én kan anders.

Kassa voor criminelen!
Het aantal ramkraken op winkels is vorig jaar flink gestegen. In 2015 werden 22 gevallen gemeld, tegen slechts 7 in 2014. Negen keer gebeurde dat in 2015 op exact dezelfde manier: dieven rijden de (glazen) pui van een winkel aan gort en storten zich op de mobiele geldautomaat in het pand. Het gevolg: veel schade en een onveilig gevoel bij werknemers en klanten. Volgens de politie stijgt deze vorm van criminaliteit gestaag: na de plofkraak groeit nu de ramkraak in ‘populariteit’.

Inktbom
Sommige supermarkten hebben het dit jaar al meerdere keren moeten ontgelden. Zeer vervelend, want zo’n ramkraak geeft veel directe materiële schade en gedoe. Bovendien levert zo’n roof de daders zelden echt iets op. In de geldautomaat zit namelijk een mechanisme dat inkt over de biljetten spuit zodra de automaat wordt opengebroken.

Laat zien dat u beveiligt!
Wilt u uw klanten wel de service van een geldautomaat in uw winkel geven? Maar niet het risico lopen van ramkraken na sluitingstijd? Dan kunt u een paar dingen doen. Zorg allereerst dat uw indoor-pinautomaat uit het zicht staat voor oneerlijke ogen. Dat brengt passerende boeven minder snel op verkeerde ideeën. Het tweede is: zorg dat uw beveiliging op niveau is, en laat dat duidelijk zien met stickers bij uw entree én op uw pinautomaat. Dat is simpel en schrikt écht af!

Voorkomen en verzekeren
De specialisten van Aon gaan graag met u rond de tafel om te kijken hoe zij samen met u ramkraken kunnen voorkomen, en of uw verzekering eventuele schade voldoende dekt. Neem contact op met onze Retail adviseurs.