Netherlands

Medewerkers vitaal houden: waarom u er vandaag nog mee moet beginnen

 

Door: Michiel van Meer, HR-directeur bij Aon

Aon besteedt veel aandacht aan vitaliteit. Niet alleen voor klanten, maar ook binnen de eigen organisatie. Werkgeluk is de eerste voorwaarde voor succes. Daar zijn wij van overtuigd. Vitaliteit promoten is inherent aan modern werkgeverschap. Uw mensen maken immers het verschil. Wanneer u medewerkers vitaal houdt, zijn ze gelukkiger, daalt het verzuim, stijgen de prestaties, worden klanten beter geholpen en ervaren collega’s minder werkdruk. Ook mooi meegenomen: de organisatie wordt aantrekkelijker voor (potentiële) talenten.

“Bij modern werkgeverschap is de focus op vitaliteit onmisbaar.


Elke werkgever zou een cultuur en omgeving moeten creëren waarin medewerkers tot gezond gedrag worden aangezet.”

 

Een olympisch kampioen presteert beter met de juiste ondersteuning. Voor uw bedrijfsatleten is dat niet anders. Vitaliteit is geen status. Wij zien het juist als een ontwikkelbare competentie. Door eraan te werken, verbetert de vaardigheid. Stimuleer werknemers om aan hun vitaliteit te werken. Zo blijven ze lichamelijk en geestelijk in balans. En dat zorgt voor positieve ontwikkeling, zowel zakelijk als privé. Het is het extra zetje dat u als werkgever kunt geven.

Bekijk vitaliteit breder
Er zijn genoeg quick-wins om medewerkers vitaal te houden, zoals een gezonde lunch of een goed afgesteld bureau. Maar werken aan vitaliteit is breder dan dat. Bij Aon onderscheiden we 5 pijlers die het welzijn en werkgeluk van de medewerker beïnvloeden. Werken aan vitaliteit betekent aandacht besteden aan al deze factoren.

Lees meer over de 5 pijlers van vitaliteit

 

Zelf de regie houden
Er is geen kant-en-klaar stappenplan om medewerkers vitaal te houden. Iedereen deelt zijn tijd immers anders in. Betuttel als werkgever daarom niet. Het is belangrijk dat medewerkers de regie houden, maar dan met een beetje hulp. Het vitaliteits- en inzetbaarheidsportaal van Aon maakt dit mogelijk. Het biedt medewerkers op laagdrempelige wijze de juiste handvatten om aan zichzelf te werken, binnen de mogelijkheden die een persoon heeft.

Neem mezelf: ik heb een meer dan volle werkweek en een jong gezin. Daardoor moet ik keuzes maken en ook ontspanning goed plannen. Mijn 5 kwartier hardlopen op zondagochtend zijn bijvoorbeeld heilig en ik zorg dat ik ook doordeweeks nog een moment vind om hard te lopen. Daarnaast let ik goed op mijn slaap. Zo blijft mijn energieniveau optimaal en houd ik dit drukke leven vol.”

“Pas wanneer er inzicht is in je tijdsbesteding, kun je maatregelen treffen.”

 

Goed voorbeeld doet volgen
Bij Aon stimuleren we ook onze eigen medewerkers om vitaal te zijn. We gebruiken hiervoor een wetenschappelijk onderbouwd health coach program. Vorig jaar deden er al tweehonderd collega’s aan mee. Zij krijgen 6 maanden de tijd om onder werktijd aan zichzelf te werken. En de resultaten zijn verbluffend: medewerkers zijn gezonder, voelen zich fitter en zitten beter in hun vel.

 
 

Check de vitaliteit van uw organisatie

Maar liefst 96 procent van de HR-professionals ziet een correlatie tussen vitaliteit en productiviteit. Toch ontwikkelt maar 40 procent van de organisaties hiervoor een strategie. Bekijk wat uw organisatie kan doen.

Doe de Quickscan Vitaliteit