Netherlands

Column Fine Art Magazine Tableau | mei 2016

 

BARBIE

Meer dan 8000 ‘wonen’ er. In het Milanese appartement van Dr. Antonio Russo, chirurg én verzamelaar van Barbie-poppen. Hij is geboren in augustus 1961, dezelfde tijd waarin Ken, Barbie’s mannelijke evenknie, door producent Mattel in haar poppen-liefdesleven werd geïntroduceerd. Een samenloop die misschien het begin van een verklaring is voor de bijzondere verzameldrift van deze Italiaanse collectioneur.

 

Enkele ‘dolls’ uit deze verzameling maken momenteel deel uit van een bijzondere Barbie-tentoonstelling (700 versies, waaronder de eerste uit 1959!) in het Musée des Arts décoratifs in Parijs. De opening was heel toepasselijk tijdens de Paris Fashion Week van vorige maand getimed, aansluitend op de expositie ‘Barbie. The Icon’ in het Museo delle Culture in Milaan (Mudec). The New York Times citeerde het Mudec : ‘Barbie is a global icon, who in her 56 years of life manages to knock down every linguistic, cultural, social, and anthropological barrier.’

Er zijn ook critici die het project oppervlakkig noemen en de rol van Mattel als financier van de show, met een grote betrokkenheid bij de samenstelling, te ver vinden gaan. Dat zal de echte verzamelaar er niet van weerhouden in Parijs deze wereldwijd meest verkochte en verzamelde pop te gaan bewonderen.

 

Het verzekeren van verzamelingen is net als kunstverzekering een specialisme en niche binnen de verzekeringswereld. Van postzegels, wijnen, speelgoed en munten tot speldjes en sigarenbandjes; de lijst van wat mensen verzamelen is oneindig. Natuurlijk zal niet elke verzameling een financiële waarde hebben die tot het overwegen van een specifieke verzekering leidt. En een verzameling valt in principe onder de dekking van een gewone inboedelverzekering. In de meeste gevallen geldt daarbij echter een beperkt gedekt bedrag. Een specifieke verzekering voor verzamelingen gaat daarentegen wel uit van de volledige waarde en biedt een uitgebreidere dekking, waarbij alle oorzaken van schade zijn gedekt, op enkele specifieke uitsluitingen na.

Bij het vaststellen van de te verzekeren waarde is vooral de conditie van de objecten van belang. Of deze al dan niet nog in de originele verpakking zijn, kan ook groot verschil maken. Kenmerkend voor veel verzamelaars is dat zij toegewijd zijn en veel kennis hebben van wat er in hun verzamelaarsmarkt omgaat.


Barbie foto's van verzamelaars op eBay

Of zij in het geval van Barbie-collecties daarbij ook stil staan bij de diepere gedachte achter de pop betwijfel ik. Ruth Handler, de medeoprichter van Mattel, verwoordde die ooit als volgt: "My whole philosophy of Barbie was that, through the doll, the girl could be anything she wanted to be. Barbie always represented the fact that a woman has choices." De ontwikkeling van Barbie zegt volgens de Franse curator ook veel over de na-oorlogse westerse samenleving.

Overigens heeft Parijs zeker niet de primeur. In 2014 vierde het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam met een expositie ‘50 jaar Barbie in Nederland’. Inmiddels probeert Mattel de tijdgeest van de revival in marketing van ‘echte’ vrouwen te volgen, door de introductie van drie nieuwe types: curvy, petite en tall. Dat biedt verzamelaars weer nieuwe uitdagingen: een eerste editie volslanke Barbie. De tentoonstelling in Parijs loopt tot 18 september. Mocht u gaan, wel even aan de kassa de klemtoon op z’n Frans op ‘bie’ leggen. Amusez-vous bien!

Marcel Schreuder