Netherlands

Column Fine Art Magazine Tableau | oktober 2016

 

DE KRIM

De Olympische Zomerspelen zijn weer voorbij. De berichtgeving over de moeizame voorbereidingen, de vervuilde baai en het zika-virus heeft plaatsgemaakt voor beelden van topsportprestaties. En deze eerste spelen in een Zuid-Amerikaans land hebben niet tot grote discussies over sport en politiek geleid. Zoals wel het geval was bij de boycot in 1980 van Moskou, het mensenrechten-issue in 2008 in Beijing en ‘het biertje’ tijdens de Winterspelen in 2014 Sotsji. Sport en politiek. Hoe zit het eigenlijk met kunst en politiek?

 

Onlangs kopte The Art Newspaper (hét nieuwsmedium voor de kunstwereld) ‘Moscow blockbuster under fire for Crimean loans’. In het artikel wordt verslag gedaan van de commotie ontstaan door de tentoonstelling die op dit moment in de State Tretyakov Gallery in Moskou wordt gehouden. Het werk van de op de Krim geboren, in Rusland zeer bekende romantische schilder Ivan Konstantinovich Aivazovsky (1817 – 1900), trekt daar rond de 5.000 bezoekers per dag. Tegelijkertijd heeft de expositie tot een furieuze reactie van het Oekraïense Ministerie van Cultuur geleid. Die stelt dat de 38 tentoongestelde werken van de Aivazovsky National Art Gallery in Feodosia (De Krim) gestolen kunst is uit bezet gebied. Waarmee de relatie tussen Oekraïne en Rusland in zo mogelijk nog zwaarder weer is beland.

 


‘Heavy Sea’, Ivan K. Aivazovsky,1868, State Tretyakov Gallery

Kunst en (geo)politiek. Wat zijn de risico’s van dergelijke situaties? Het betwisten van eigendom van kunstwerken of het confisqueren door overheden van kunst? En kent een kunstverzekering daarvoor oplossingen? Vooropgesteld moet worden dat een kunstverzekering de meest uitgebreide dekking biedt die denkbaar is. Het uitgangspunt is ‘all-risks’-dekking die ‘van spijker tot spijker’ geldt met slechts enkele specifieke uitsluitingen. En…(u voelt ‘m al aankomen) confiscatie van kunstwerken is er daar één van. De gedachte daarachter is dat de kunstverzekering gericht is op materiële schade (beschadiging) aan de verzekerde kunstwerken. Ook verlies van een kunstwerk door diefstal of wanneer het door een gebeurtenis fysiek totaal verloren gaat, wordt gedekt. Confiscatie of betwisting van eigendom zijn echter andere soorten risico’s. Overigens is het eventueel mogelijk om onder een kunstverzekering dekking te verkrijgen voor de juridische kosten die bij een dergelijke situatie gemaakt moeten worden. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter!

Mocht u overwegen de tentoonstelling in Moskou te gaan bekijken, deze loopt tot 20 november 2016. Denkt u er wel aan tijdig een visum aan te vragen! U kunt natuurlijk ook dichter bij huis in Russische sferen van kunst genieten bij de prachtige tentoonstelling ‘Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage’ in de Hermitage Amsterdam. Deze loopt tot en met 15 januari 2017 en vertelt het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin die 250 jaar geleden de Hermitage St. Petersburg stichtte. Het pronkstuk is een model van de GroteTsarenkroon, het origineel mag Rusland helaas niet uit…


Model Grote Tsarenkroon in Hermitage Amsterdam

Получайте удовольствие (veel plezier)!

Marcel Schreuder