Netherlands

HET MEISJE

Column Fine Arts Magazine Tableau – april/mei 2014

Nog even en ze is weer terug. Na een lange wereldtour. Nee, ik heb het niet over Beyoncé. De wereldster waar ik op doel hebben we nooit op een podium zien optreden. Toch wordt ze misschien wel net zo vaak gefotografeerd als menig popster, dat meisje met een blauwe tulband met gele doek én… een pareloorbel.

Johannes Vermeer vereeuwigde haar rond 1666 met een portret. Inmiddels is het een iconisch schilderij. Sinds de start van de tentoonstellingstournee in 2012 trokken miljoenen mensen naar musea over de hele wereld om de magie van haar blik te ervaren. Het is een meesterwerk dat deel uitmaakt van de collectie van het Mauritshuis, Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen in Den Haag. Hoe kun je een werk van zo'n onschatbare waarde met een gerust hart de wereld rond laten reizen?

Zelf mocht ik haar onlangs in de ogen kijken in Palazzo Fava, een zestiende-eeuws stadspaleis in het centrum van Bologna. Ik was daar voor de officiële opening van het laatste deel van de wereldtournee van 'La ragazza con l'orecchino di perla di Vermeer'. Een tentoonstellingstournee van dit kaliber - naast 'het meisje' zijn ook diverse andere topwerken uit de collectie te bewonderen - vraagt uiteraard een zeer uitgebreide voorbereiding. Het verzekeringsprogramma is daar een belangrijk onderdeel van. Uiteraard is het behoud van hun collectie de eerste prioriteit van musea. Een op maat gemaakte kunstverzekering is vaak een belangrijke voorwaarde bij het uitlenen van kunstwerken voor tentoonstellingen. De kern daarvan is dat het werk letterlijk 'van spijker tot spijker' is verzekerd: hoegenaamd alle risico's tijdens transport en verblijf worden afgedekt.

In nauwe afstemming met het Mauritshuis en de partijen die de werken in bruikleen hebben gekregen, is een verzekeringsprogramma opgesteld waarin de belangen van alle betrokken worden gewaarborgd. Voor het eerste deel van de tour in 2012 in Japan betekende dit uitgebreide besprekingen met het Mauritshuis - de organisator - en de sponsor, het mediaconcern Asahi Shimbun. De tentoonstellingen in Tokyo en Kobe werden de best bezochte ter wereld met meer dan 1,2 miljoen bezoekers. Het gebruik van de foto van de in Japan bekende actrice Emi Takei in de pose van 'het meisje' voor de promotie bij het jongere publiek heeft daar vast ook aan bijgedragen.

Voor het tweede deel van de tournee in 2013 in de VS is het verzekeringsprogramma door de drie Amerikaanse musea volledig afgestemd op de zogenaamde 'US-indemnity scheme'. Dit houdt in dat de Amerikaanse overheid zich voor een groot deel van het risico garant stelt. De kunstverzekering maakt de dekking compleet. Na San Francisco, Atlanta en New York is Bologna tot eind mei 2014 de laatste 'venue'. De kunstverzekering geldt ook op die locatie en blijft dekking bieden tot alle werken weer terug 'aan de spijker' in Den Haag zijn.

Na tienduizenden kilometers te hebben gereisd, is ze op 27 juni weer thuis, als het Mauritshuis na volledige renovatie en uitbreiding wordt heropend. Ik ga dan zeker gauw bij haar langs. Even kijken hoe het met haar gaat. Wellicht kom ik u dan tegen en kunnen we – in navolging van al die Japanners, Amerikanen en Italianen – samen weer genieten van 'ons meisje'.

Marcel Schreuder
Registermakelaar in Kunstverzekeringen
Aon ArtScope, info@artscope.nl