Netherlands

Column Fine Art Magazine Tableau december 2014

 

ZEN

Deel deze pagina

De mooiste traditionele Japanse tuinen door het oog van een Nederlandse fotograaf. In de voorbereiding van mijn recente reis naar Japan ter bespreking van tentoonstellingsprojecten kon ik geen passender geschenk voor mijn Japanse zakenrelatie bedenken. ‘View, Kyoto’, een fotoboek van het werk van Jacqueline Hassink.

tableau december
Deze in New York wonende internationaal succesvolle fotograaf bezocht tussen 2004 en 2014 in Kyoto 40 boeddhistische tempels en de daarmee verbonden unieke tuinen. Deze fotografeerde zij gedurende alle jaargetijden. Dit resulteerde in - zoals de haar in Nederland vertegenwoordigende galerist Wouter van Leeuwen (Amsterdam) het verwoordt - een diepgaande fotografische studie van deze zen-tuinen. Hassink fotografeert van binnen naar buiten daarmee de verbinding tussen de publieke en private ruimte – de thematiek in haar werk – verbeeldend.

 

Fotografie heeft zijn volwaardige plek als kunstvorm veroverd. Discussies in de kunstwereld over techniek versus artisticiteit en dupliceerbaarheid versus uniciteit zijn achterhaald waar het werk van Hassink en andere Nederlandse topfotografen zoals Rineke Dijkstra, Ruud van Empel, Desiree Dolron en natuurlijk Erwin Olaf deel uitmaken van internationale museale en particuliere collecties. Fotografie als kunst. Waardevolle objecten waarvoor het verstandig is de mogelijkheid van een kunstverzekering te overwegen.

Onlangs organiseerden Apresa, taxateurs in kunst, antiek en kostbaarheden en Foam Fotografiemuseum Amsterdam een interessante bijeenkomst onder de noemer ‘Fotografie: verzameld en verzekerd.’ Door taxateur fotografie, Daphne Nieuwenhuijse werd toegelicht welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de vervangingswaarde van foto’s. Die waarde is bepalend voor het juiste verzekerde bedrag onder de kunstverzekering. Is het verzekerd bedrag te laag, dan geldt onderverzekering. De schade wordt gedeeltelijk vergoed. Is het verzekerd bedrag te hoog dan is het financiële nadeel de teveel betaalde premie. Taxatie van de (fotografische) kunstwerken zorgt er voor dat bij schade het verzekerde bedrag onbetwist geldt als de juiste waarde.

Bij de waardebepaling gelden vier factoren. Allereerst uiteraard: de kunstenaar. Zoals bij elke vorm van kunst, hoe bekender en musealer, hoe hoger de veiling/-handelswaarde. Daarnaast is de techniek waarmee de foto is gemaakt belangrijk. Analoog of digitaal of hybridevormen, waarbij de creativiteit zich uit in collage-, montage- en assemblageprocedés. De oplage kan zeer beperkt, van een unicum, tot een groot aantal zijn. En binnen een editie kan de prijs voor oplagenummer 9/10 hoger zijn dan 1/10, commercie. Diefstal van een foto uit een serie kan bij de schaderegeling onder de kunstverzekering betekenen dat de kunstenaar geen vervangende afdruk maakt. Immers, de gestolen print is nog ergens, een nieuw geprint zelfde nummer zou een onwenselijke dubbel opleveren. De vierde factor is de datering. Is het een oorspronkelijke print of nadruk? Kortom, enkele aandachtspunten wanneer u een aankoop van fotokunst op één van de beurzen of bij een galerie overweegt. En raadpleeg voor de waardebepaling en het verzekeren vooral deskundige adviseurs.

tableau december

Die heeft u niet nodig voor het mooie boek van Jacqueline Hassink. Dat is bovendien vormgegeven door Irma Boon, die onlangs de Johannes Vermeer Prijs 2014, een staatsprijs voor de kunsten, in ontvangst mocht nemen. Wellicht een tip voor onder de kerstboom? Misschien heeft Galerie Wouter van Leeuwen nog enkele gesigneerde exemplaren beschikbaar. Per slot van rekening is het zo aan het eind van het jaar de tijd voor contemplatie. Ik wens u fijne kerstdagen en jaarwisseling toe, met het nodige zen-gevoel.

Marcel Schreuder
Registermakelaar in Kunstverzekeringen
Aon ArtScope, aonfineart@aon.nl