Netherlands

Column Fine Art Magazine Tableau maart 2015

 

MARKT

‘XL Group takeover of Lloyd’s of London insurer Catlin’ kopte de international financiële pers vorige maand. Een miljarden-deal in het centrum van de internationale verzekeringsmarkt, Lloyd’s of London. Interessant, zult u zeggen, maar wat heeft dit met kunst en het verzekeren ervan te maken? Wel, beide partijen zijn gespecialiseerde kunstverzekeraars. Alle reden voor uw makelaar in kunstverzekeringen om met u te delen wat zo’n overname voor de verzekeringsmarkt betekent.

En hoe die Lloyd’s markt nu eigenlijk in elkaar zit en werkt. Het koffiehuis van Edward Lloyd werd in 1688 voor het eerst in een Londense krant genoemd als de plaats waar informatie voor het terugvinden van een gestolen paard kon worden gegeven (opsporing verzocht). Inmiddels leiden in de verzekeringswereld vele wegen naar Londen. De plek waar in eerste instantie de koopmannen en reders elkaar troffen en informatie uitwisselden over schepen en bevrachtingen, ontwikkelde zich tot dé marktplaats, waar allerlei risico’s tegen betaling van premies worden verzekerd.
tableau maart
Lloyd’s brokers, oftewel makelaars, vertegenwoordigen hun klanten die een risico willen verzekeren. Zij onderhandelen op de beursvloer met de verzekeraars, ook wel ‘underwriters’ genoemd, over premie en voorwaarden. De klanten zijn niet alleen bedrijven en particulieren. Het kan ook gaan om verzekeraars die zich op hun beurt voor te grote financiële verliezen herverzekeren. De verzekeraars, waaronder ook particulieren die in de traditie van het koffiehuis met hun kapitaal persoonlijk risico’s overnemen, werken samen in diverse zogenaamde syndicaten.

Lloyd’s of London is ook voor het verzekeren van kunst een belangrijke plek. Deze vorm van verzekeren vraagt specialistische kennis en ervaring. Daarnaast is het belangrijk dat er de bereidheid is om waar nodig (zoals bij toptentoonstellingen) zeer hoge bedragen te dekken. De Lloyd’s markt biedt die capaciteit en professionaliteit. In die markt bundelen nu twee verzekeraars hun krachten. Dat is niet verrassend. Ook in de Nederlandse en Europese verzekeringswereld is al jaren een consolidatie gaande, waarbij verzekeraars elkaar overnemen. Naast versterking van de marktpositie, is kostenbesparing daarbij een belangrijke doelstelling. Volgens XL Catlin zullen de klanten voordeel ondervinden van de overname. We zullen dit scherp in de gaten houden en hen daaraan houden.
tableau maart


Als kunstliefhebber zult u uw blik liever richten op die andere markt komende maand, TEFAF. De 28ste editie van deze internationaal toonaangevende kunst- en antiekbeurs vindt plaats van 13 tot en met 22 maart in MECC, Maastricht. Een groot deel van de verzekeringsdekking voor de kunst die daar door de top van de internationale kunsthandel wordt aangeboden, zal zijn ‘onderschreven’ door verzekeraars op Lloyd’s. Een moment waarop het belang van een juiste kunstverzekering bij uitstek geldt. Voor zowel de handelaren met hun kostbare waar als de gelukkige kopers met hun aanwinsten.

Hopelijk tref ik u in Maastricht. Loop gerust bij ons langs op stand 808, wij zijn er samen met het Van Gogh Museum. Ik ben ook benieuwd naar uw ervaringen met kunstverzekeringen en mijn markt. Uw email is natuurlijk ook welkom, ik kijk er naar uit!

Marcel Schreuder