Netherlands

BUITEN

Column Fine Arts Magazine Tableau – zomer 2014

De zomer komt eraan. Tijd om op terrasjes van de zon te genieten. Het is ook het buitenseizoen voor kunst, met beeldentuinen en kunstroutes. Een unieke vorm van kunst buiten was onlangs te zien in een televisieprogramma van Ivo Niehe. Daarin werd Ernst Veen – voorheen directeur van de Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk - gevolgd tijdens zijn bezoek aan de Gibbs Farm in Nieuw-Zeeland. Hij vertelde mij er enige tijd geleden al enthousiast over toen ik hem op een kunstbeurs sprak.

In 1991 kocht ondernemer Alan Gibbs een stuk land van ruim 95 hectare in het noorden van Nieuw-Zeeland. De Gibbs' gaven opdrachten aan gerenommeerde kunstenaars, waaronder Anish Kapoor en Sol LeWitt, om geïnspireerd door de omgeving sculpturen te maken specifiek voor een plek in het landschap. Het resultaat is adembenemend. Onlangs viel de Nederlandse kunstenares Marijke de Goey voor de tweede keer die eer te beurt. Veen en Niehe registreerden de plaatsing van haar tweede werk 'Tango Dansers' (15x25x15 meter) in het landschap (foto).

Hoe zit dat nu met het verzekeren van kunst die zich buiten, in de openbare ruimte bevindt?
Een goede kunstverzekering biedt dekking zowel binnen- als buitenshuis. Dat kunst buiten een verhoogd risico loopt is helaas een feit. Vooral bronzen buitenbeelden zijn doelwit van straatrovers. De roof in 2007 van Rodin's Denker uit de tuin van het Singer Museum Laren is nog vers in het geheugen. Het beeld, door Anna Singer persoonlijk gekocht en sindsdien één van de topwerken van de collectie, kon zwaar gehavend nog net 'voor de poort van de hel' van omsmelting worden gered. De kosten van de bijzondere restauratie zijn onder de kunstverzekering van het museum vergoed. Voor de andere zes beelden kwam de redding te laat. Net als in vele andere gevallen van diefstal uit beeldentuinen of uit parken. En dat terwijl de beoogde buit vaak niet meer is dan een paar honderd euro aan materiaalwaarde. Dit betekent dat verzekeraars bij buitenbeelden verdergaande voorwaarden stellen aan de preventie.

De rol van de registermakelaar in kunstverzekeringen is hierbij om met de verzekerde te onderzoeken op welke wijze het risico tot een acceptabel niveau kan worden beperkt. Dit kan door technische (verankering), elektronische (camera's, sensoren) en organisatorische (toezicht) maatregelen. Een goed voorbeeld van organisatie als preventie bleek enkele weken geleden bij de aanvraag voor een kunstverzekering voor een kunstroute in een woonwijk. De organisatoren hadden zoveel mogelijk partijen bij het project betrokken. Van de bewonersvereniging en de winkeliers tot de wijkagent en de studentenvereniging. Hoe meer 'goede huisvaders', hoe beter!

Overigens, voor één van de werken op de Gibbs Farm hoeft u niet per se 22 uur in het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland te zitten. Van het kinetische sculptuur 'Two Rectangles, Vertical Gyratory Up (V)' van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey (1907 – 2002) staat een eerdere versie sinds 1971 in Rotterdam. Zo ziet u maar, kunst vindt overal zijn plek. Op Gibbs Farm omringd door schapen en aan de andere kant van de wereld door winkelende Rotterdammers.

Ik wens u een mooie zomer toe, met veel inspirerende kunst, binnen en buiten, waar u ook bent!

Marcel Schreuder
Registermakelaar in Kunstverzekeringen
Aon ArtScope, info@artscope.nl