Netherlands

Europese pensioenfondsen besteden steeds meer taken uit

 

Aon publiceert Onderzoek Vermogensbeheer Europa 2018

Rotterdam, 30 juli 2018 - Europese pensioenfondsen, en met name fondsen die actief zijn in Nederland, besteden steeds meer taken uit. Met name pensioenadministratie, dagelijks portefeuillebeheer en rapportage worden extern uitgevoerd. Reden hiervoor is dat pensioenfondsen met steeds complexere vraagstukken te maken krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van beleggingen en wet- en regelgeving, waardoor ze minder tijd hebben voor bijvoorbeeld het dagelijkse beheer.

Deze conclusies kunnen worden getrokken uit het Onderzoek Vermogensbeheer Europa 2018. Voor het onderzoek zijn 97 financieel directeuren, (pensioen)bestuurders, vermogensbeheerders en voorzitters van raden van bestuur ondervraagd die betrokken zijn bij Europese pensioenfondsen.

Wanneer fondsen taken uitbesteden, begint dit meestal met pensioenadministratie, om dit vervolgens uit te breiden naar vermogensbeheer. Beleggingsexpertise wordt dan ook als belangrijk voordeel van uitbesteden gezien, net als de dagelijkse aandacht die een externe partij aan beleggingen en risico’s geeft.

“We zien bij Europese fondsen het patroon dat de beleggingsstrategie in eigen beheer blijft, maar het dagelijkse portefeuillebeheer steeds vaker wordt uitbesteed,” zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Deze taak, maar bijvoorbeeld ook asset allocatie en managerselectie kunnen tijdrovend zijn. Door dit extern te beleggen, kunnen fondsen zich concentreren op strategische besluitvorming.”

Grootste uitdagingen
Gevraagd naar de grootste uitdagingen voor de komende 12 tot 18 maanden, werd de lage rente en rendementen het vaakst genoemd, gevolgd door financiering van de regeling. Een kleiner deel noemt regelgeving en governance als grootste uitdaging.

Download onderzoek
Het volledige onderzoek is te downloaden via deze link.

Over Aon
Aon plc (NYSE:AON) is een toonaangevende wereldwijde dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health. Aon analyseert de personele risico’s en bedrijfsrisico’s, geeft passend risicoadvies, zorgt voor de (financiële) oplossing en staat klanten bij als een incident de bedrijfscontinuïteit bedreigt. Zo helpen wij klanten succesvol te ondernemen.

Aon heeft in Nederland 15 locaties met 2.600 medewerkers en wereldwijd meer dan 50.000 medewerkers in ruim 120 landen. Ga voor meer informatie naar www.aon.nl.