Netherlands

Beter overstappen: zorgverzekeringspremies voortaan eerder bekend

 

De kogel is door de kerk: zorgverzekeraars moeten hun premies voor het nieuwe kalenderjaar voortaan een week eerder bekendmaken. Die zeven extra dagen lijken niet veel, maar zijn meer dan welkom: de ‘verhuizing’ van uw werkgeverscollectiviteit naar een andere zorgverzekeraar heeft best wat voeten in de aarde.

De extra keuzetijd die u voortaan als werkgever heeft, is met recht een bonus: reden voor de wetswijziging waren problemen bij de Belastingdienst.

 

Voor in uw agenda: 12 november 2017
Zorgverzekeraars moeten nu volgens de Zorgverzekeringswet minimaal zes weken van tevoren een premiewijziging aan hun verzekerden doorgeven. Die termijn wordt verruimd naar zeven weken. Premiewijzigingen gaan in de praktijk vrijwel altijd in op 1 januari. Daarmee schuift de ‘deurmatdatum’ naar voren op van 19 naar 12 november. Als deze wijziging – zoals verwacht – al binnenkort ingaat, zijn alle zorgverzekeringspremies voor 2018 op 12 november 2017 bekend.

 

Zuurstof voor verzekeringsmarkt
De huidige overstaptermijn van slechts zes weken is werkgevers en verzekerden al langer een doorn in het oog. Vooral werkgevers komen al snel tijd tekort bij de ‘verhuizing’ van hun werkgeverscollectiviteit naar een andere zorgverzekeraar. Zo’n mogelijke verhuizing begint al met een gedegen inventarisatie, waarbij een adviseur voor u de best passende zorgverzekeraar uitzoekt. Vaak gebeurt dit op basis van de oude voorwaarden en premies. Na bekendmaking van de nieuwe premies moet u als werkgever vervolgens snel een beslissing nemen. Daarna moeten ook nog uw werknemers worden geïnformeerd; zij moeten zelf besluiten of zij meegaan in de overstap. In de praktijk moet die beslissing genomen worden in de drukke feestmaand december en dan zitten weinig mensen op het nemen zo’n beslissing te wachten.

Niet alleen werkgevers profiteren van de extra wisseltijd die deze wijziging biedt. Die werkt ook als zuurstof voor de vastzittende zorgverzekeringsmarkt. Natuurlijk: administratief moeten verzekeraars voortaan iets eerder aan de slag. Maar hun klanten krijgen meer tijd om te shoppen.

Zorgvuldig wisselen loont
De vraag die rest is of een termijn van zeven weken het probleem voor overstappers helemaal oplost. Dat valt nog te bezien. Er is nog altijd een risico dat werkgevers zich voor een overstap baseren op de premies en polisvoorwaarden van het lopende jaar. Dat kan lelijk misgaan als de gekozen zorgverzekeraar zijn premie vervolgens onverwacht verhoogt. Alleen al dit bewijst het nut van extra wisseltijd voor gedegen keuzeadvies en een goede begeleiding van de communicatie met uw medewerkers.

Ons advies: gebruik uw zeven weken goed en kies voor een adviseur die de zorgverzekeringsmarkt goed kent en niet alleen naar premie kijkt. De investering is het waard. Een goed passende zorgverzekeraar kan u veel geld besparen.