Netherlands

De Premie & Subsidie.Monitor: automatisch sociale regelingen benutten

 

Subsidies, premiekortingen en boetes: het sociale zekerheidsstelsel is voor steeds meer werkgevers als een doolhof vol valkuilen en kansen. Vindt u nog de weg naar alle 113 regelingen? En weet u zeker dat u geen besparingen misloopt?

In Nederland is door de jaren heen een groot stelsel aan regelingen geïntroduceerd waar werkgevers aanspraak op kunnen maken. De regelingen hebben (bijna) altijd als doel een bepaalde doelgroep aan het werk te krijgen. Door de hoeveelheid is het een lappendeken aan regelingen, subsidies en premiekortingen geworden.

LKV
Sinds 1 januari 2018 is het loonkostenvoordeel (LKV) in werking getreden. De LKV is de vervanger van de premiekortingen in dienst nemen ouderen, arbeidsbeperkten of arbeidsgehandicapten. Samen met de invoering van het LKV is een nieuwe eis toegevoegd, namelijk dat een werkgever binnen drie maanden wanneer iemand in dienst komt, een doelgroepverklaring moet opvragen. Ben je als werkgever te laat, dan vervalt je recht op LKV voor de hele periode. Het idee daarachter is dat werkgevers niet jaren nadat iemand in dienst is gekomen, nog premiekortingen claimen. Want zo redeneerde het kabinet, dan had je deze medewerker ook aangenomen zonder het financiële voordeel.

In het verleden is er ook fraude gepleegd onder bestaande regelingen. Doordat fraude op de loer ligt worden er veel eisen gesteld om aanspraak te maken, die de werkgever allemaal dient te kennen.

Hoe werkt dit nu in de praktijk?
Om even een voorbeeld te geven. Een werkgever wil een persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen. Om aanspraak te maken op regelingen dient de werkgever binnen drie maanden een doelgroepverklaring te hebben aangevraagd bij het UWV. De werknemer heeft het recht om de eerste twee maanden van het dienstverband te zwijgen over zijn of haar (eventuele) uitkeringsverleden. De periode waarop de werkgever de doelgroepverklaring moet aanvragen is hierdoor kort. Tegelijkertijd is bij een groot aantal regelingen ook UWV de instantie die de eventuele uitkering van de medewerker heeft verstrekt. Zij weten dus al of iemand aan de voorwaarden voldoet. Toch is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om pro-actief deze regelingen aan te vragen en zelf te zorgen dat de doelgroepverklaring op tijd wordt aangevraagd.

Om fraude of onrechtmatig gebruik van regelingen tegen te gaan is het begrijpelijk dat er eisen worden gesteld. Aon vindt hierin dat de eisen te complex zijn en dat de tijdsdruk om binnen drie maanden een doelgroepverklaring aan te vragen te hoog ligt.

Wij adviseren werkgevers om het onboarding-proces van nieuwe medewerkers goed onder de loep te nemen. Is het een standaard onderdeel bij nieuwe medewerkers om te vragen naar een mogelijke status? Zijn ook de vervolgstappen geborgd? En is er iemand die bewaakt dat de kortingen ook worden doorgegeven aan de Belastingdienst?

Premie & Subsidie.Monitor
Wilt u graag maximaal besparen zonder dat u tegen boetes aanloopt? De Premie & Subsidie.Monitor van Aon houdt automatisch alle subsidies en premiekortingen voor u bij.

De voordelen op een rij:

  • U ziet in één overzicht alle mogelijke premies en kortingen die voor uw werknemers gelden.
  • Het systeem is eenvoudig te koppelen aan bijna alle (90%) HR- en salarissystemen.
  • De benodigde gegevens worden conform de AVG uit het systeem gehaald en subsidieaanvragen worden automatisch verstuurd.
  • U voldoet gegarandeerd aan alle wet- en regelgeving binnen het sociale zekerheidsstelsel.
  • De tool voert extra controles uit op regelingen die u zelf invoert. Zo voorkomt u boetes.

 

Besparingsindicatie vooraf
Bent u benieuwd hoeveel u met deze monitor kunt besparen? Doe dan vooraf de quickscan voor een snelle indicatie.