Netherlands

Digitalisering in de bouw

 

Kansen gaan gepaard met groeiend risico

Digitalisering binnen de bouw heeft de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Deze ontwikkeling heeft gezorgd voor nieuwe kansen, zoals pre-fabricage, 3D-printen met beton, 3D-ontwerpen (BIM), de aansturing van installatie en bruggen en de snelle gegevensuitwisseling tussen alle bij de bouw betrokken partijen. Maar deze kansen gaan gepaard met groeiende risico’s, zoals cybercrime, datalekken en privacykwesties. Lees wat u kunt doen om optimaal gebruik te maken van nieuwe kansen en tegelijkertijd uw risico’s beheersbaar te houden.

Cybercrime neemt toe binnen de bouw

Bouwbedrijven zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Op allerlei manieren proberen zij financieel gewin te halen, bijvoorbeeld door ransomware of diefstal van vertrouwelijke informatie of geldmiddelen. Vaak met grote gevolgen, niet alleen omdat de schade hersteld moet worden, maar ook omdat projecten vertraging oplopen en bedrijven reputatieschade oplopen. Door de groeiende afhankelijkheid van informatietechnologie, connectiviteit en geautomatiseerde processen, zal dit risico alleen maar toenemen en is een integrale aanpak hard nodig.

Datalekken
Door de toenemende digitalisering neemt ook de kans op datalekken toe. Soms door het verlies van een laptop of USB-stick, maar steeds vaker weten criminelen manieren te vinden om toegang tot het netwerk te krijgen. Zij zijn op zoek naar waardevolle of privacygevoelige informatie, zoals personeelsgegevens of bouwtekeningen en plattegronden. Met als doel om bij u losgeld te eisen, om door te verkopen, of om te gebruiken voor criminele doeleinden. Behalve de financiële schade, zorgen deze datalekken ook voor privacykwesties. Door de strenge privacyregelgeving kan dit resulteren in sancties en boetes.

Lees meer over grip op cyber
 
 

Exclusief voor leden van Bouwend Nederland

Met de Bouwend Nederland cyberverzekering kunnen u en uw organisatie rekenen op professionele hulp in geval van een cyberincident. Met de verzekering kan dekking geregeld worden voor zowel uw eigen schade als voor schade die door het cyberincident aan derden is toegebracht. Als lid van Bouwend Nederland profiteert u bovendien van extra voordelen:

  • Scherp ledentarief en verbeterde voorwaarden
  • Volledige dekking ransomware schades
  • Extra uitbreiding met de clausules Vertragingsschade en Tenderkosten
  • Recht op inzet expertteam bij incident (“cyberbrandweer”)

 

 
 

Vragen? Neem contact met ons op

 

Heeft u vragen over de gevolgen van digitalisering op uw risico’s? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. U bereikt ze makkelijk en snel via het contactformulier.

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.