Netherlands

FAQ: WIBON dienstverlening

 

Vragen en antwoorden uit de praktijk

Graven

Kan ik zomaar beginnen met graafwerkzaamheden?

Nee, u moet een aantal stappen doorlopen voordat er gegraven mag worden. Aon heeft deze stappen voor u op een rijtje gezet.

Lees meer

 

Aanbesteding

Welke vragen stel ik als aannemer bij een aanbesteding om te zorgen dat ook mijn opdrachtgever zijn verantwoordelijkheid neemt?

In veel gevallen blijkt een goede voorbereiding het halve werk. Aon heeft overzichtelijk weergegeven wat u moet doen om goed voorbereid te zijn.

Lees meer

 

Onderzoeksplicht

Hoe ver reikt mijn onderzoeksplicht in het kader van de Richtlijn?

Op grond van de Richtlijn moet door de betrokken partijen altijd, voorafgaand aan het graven, worden vastgesteld of er iets ligt. Blijkt dit het geval, dan moet worden bepaald wat er ligt. Tot slot wordt door visuele waarneming ter plaatse opgezocht waar het ligt.
Meer informatie over de onderzoeksplicht, boomwortels, puinresten en de WIBON?

Lees meer

 

Spoedopdrachten

Ik moet acuut graven. Wat moet ik doen om persoonlijk letsel of grote schade te voorkomen?

Heeft u geen tijd voor een reguliere graafmelding? Dan doet u een calamiteitenmelding. Hoe u verder moet handelen is beschreven in de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken (WIBON) en het Besluit 2008. Wilt u weten wat de juiste handelwijze is?

Lees meer

 

Niet verleggen

De netbeheerder wil haar kabels- of leidingen niet verleggen. Hoe voorkom ik dat ik de schade moet betalen?

Aon heeft een overzicht gemaakt van uw rechtspositie in dit soort gevallen.

Lees meer

 

Revisie Kaart

Moet ik na twintig werkdagen steeds opnieuw actueel kaartmateriaal opvragen?

De netbeheerder moet u actief informeren over de ligging van kabels en/of leidingen in de grond, ook over eventuele recente wijzigingen op de tekeningen. Wilt u weten wat u moet doen bij onzekerheden met betrekking tot actuele gebiedsinformatie?

Lees meer

 

Huisaansluitingen

Is de WIBON van toepassing op huisaansluitingen?

Nee, maar dit betekent niet dat u zomaar kunt gaan graven in de buurt van huisaansluitingen. Zorg altijd voor actuele informatie van het Kadaster. Ook is het goed om te weten wanneer u voor eventuele schade aansprakelijk gesteld kan worden en wanneer niet. Lees verder voor meer informatie over huisaansluitingen en de WIBON.

Lees meer

 

Praktijk

Wees kritisch op claims kabel-/leidingbeheerders

Het gemiddelde bedrag van kabel-/leidingschaden loopt steeds verder op. Dat is grotendeels het gevolg van privatisering en daardoor een verhoogd kostenbewustzijn van netbeheerders. Maar daar slaan netbeheerders nog wel eens in door.

Lees meer

 

Claimshandling

Behandeling schades onder het eigen risico

Omdat eigen risico’s voor kabel-/leidingschaden stijgen, betalen bedrijven deze kosten steeds vaker zelf. Door het agressieve incassobeleid van sommige netbeheerders, betalen veel bedrijven dit soort schades vaak te snel. Dat gebeurt ook bij het verweer tegen aanspraken waarvoor zij zich niet aansprakelijk achten.

Lees meerVragen?

 

Heeft u vragen of behoefte aan advies? Raadpleeg dan onze website of neem contact met ons op.