Netherlands

Compliance aanpak voor gemeenten

 

Meer verantwoordelijkheden vraagt om professionele aanpak compliance

Het takenpakket van gemeenten groeit, binnen het sociale domein en door veranderende wet- en regelgeving. En daarmee ook hun verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld voor het transparant omgaan met gegevens en het afleggen van verantwoording over de financiën richting de inwoners. Door het groeiende toezicht op gemeenten, wordt het borgen van compliance steeds belangrijker. Compliance moet een vast onderdeel zijn van het beleid en de cultuur binnen uw organisatie.

 

Veranderingen in wet- en regelgeving voor gemeenten

Door veranderende wet- en regelgeving is het voor gemeenten een uitdaging om overzicht te houden van hun verplichtingen. Onderstaande normen hebben op gemeenten een grote impact:

 • Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)
  Per 1 januari 2020 is de BIO van kracht. Deze opvolger van de BIG vormt een eenduidig en gezamenlijk normenkader voor de gehele overheid. Waar staat uw organisatie op dit moment met de implementatie van de BIO?
  Bekijk onze tips voor BIO-implementatie én borging
 
 • Algemene verordening persoonsgegevens (AVG)
  Gemeenten verzamelen en bewaren veel persoonsgegevens. Om deze gevoelige gegevens te beschermen moeten zij sinds 2018 voldoen aan verplichtingen vanuit de AVG. Bekijk de belangrijkste aandachtspunten om grip te houden op compliance.
  Check de belangrijkste leerpunten van de AVG tot nu toe
 
 • Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)
  De Wnra is ingegaan op 1 januari 2020 en regelt dat ambtenaren zoveel mogelijk dezelfde rechten hebben als werknemers in het bedrijfsleven.
 • Waar moet u bij de Wnra goed op letten?
 

 

Hoe houdt uw gemeente grip op compliance?

 

Bij veel gemeenten is de verantwoordelijkheid voor compliance niet in een vaste functie belegd maar verdeeld over meerdere functies. Binnen een complexe, politieke organisatie als een gemeente, is een vergissing daarom snel gemaakt. Hoe zorgt u dat compliance binnen uw gemeente geborgd is? Bekijk de manieren waarop wij u kunnen helpen compliance binnen uw beleid en procedures te verankeren.

Bekijk onze oplossingen voor uw compliancevragen 
 

Neem contact op

 

Wilt u meer weten over compliance voor gemeenten? Neem dan gerust contact met ons op.

Klik hier om uw e-mailvoorkeuren te beheren.