Netherlands

Werkkapitaaloptimalisatie in de transport en logistiek

 

Bedrijfscontinuïteit waarborgen, marges vergroten en financiële ruimte creëren

De concurrentie in de transport- en logistieksector is groot en de marges staan al enige tijd zwaar onder druk. Relevant zijn én blijven en marges optimaliseren is cruciaal, maar in veranderende tijden is dat complexer dan ooit. Eén van de grote uitdagingen waar de sector mee te maken heeft: het debiteurenrisico en werkkapitaalbeheer.

Debiteurenrisico en vastzittend kapitaal

Verschillende betalingstermijnen van (internationale) leveranciers en klanten, wanbetalers en faillissementen zorgen voor een debiteurenrisico. U moet een balans vinden tussen rekeningen tijdig kunnen voldoen en het managen van financiering en voorraad. Dit zijn de financiële risico’s die u loopt als dit uit balans is:

  • te veel werkkapitaal dat ‘vastzit’ in werkmaterieel (en wagenpark) en niet direct beschikbaar is;
  • debiteuren die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen;
  • minder speling om aan betalingsverplichtingen te voldoen;
  • minder ruimte voor investeringen;
  • onoverzichtelijke cashflow;
  • bedrijfscontinuïteit die in gevaar komt.
 
 

Optimaliseer uw werkkapitaal: 6 tips

Hoe beperkt u bovenstaande risico’s en creëert u extra financiële ruimte? Wij geven u zes tips om uw werkkapitaal direct te optimaliseren, zodat u meer financiële ruimte krijgt om te investeren in groei en innovatie.

Bekijk de tips

 

Werkkapitaal vergroten

Uw organisatie kan het zich waarschijnlijk niet veroorloven om onnodig lang op geld van debiteuren te wachten. Deze wachttijd beperkt uw financiële speelruimte en de mogelijkheid tot investeren. Daarnaast kan het huidige klimaat ervoor zorgen dat klanten failliet gaan en/of ladingen vertragen. Dit zorg ervoor dat uw financiële positie verder onder druk komt te staan. Het is dus van groot belang om uw werkkapitaal te optimaliseren, zodat u de bedrijfscontinuïteit en groei kunt waarborgen. Maar hoe vergroot u uw werkkapitaal?

Kennisdocument: Werkkapitaal optimaliseren in de groothandel en logistiek

 
 

Toegevoegde waarde bieden binnen de supply chain

Hoe verwerft of behoudt uw organisatie een belangrijke plaats in de supply chain van de klant? De transportsector draait al lang niet meer enkel om producten van A naar B vervoeren. Veel logistieke ondernemers passen hun proces zoveel mogelijk aan op de diversiteit in klantbehoeften. Relevantie en innovatie is broodnodig, maar vergt ook de nodige slimme investeringen en werkkapitaal.

10 aanbevelingen om toegevoegde waarde te kunnen bieden binnen de supply chain