Netherlands

Praktijkvoorbeelden van werkkapitaaloptimalisatie

 

Bank zegt nee, maar Aon biedt hulp met een factoringoplossing

Transportbedrijf ‘On the move’ is werkzaam in de foodsector en gespecialiseerd in wegtransport naar Oost-Europa. Hun jaaromzet over 2019 was EUR 30 miljoen. Het bedrijf heeft vijftig eigen vrachtwagens, maar besteedt ook werk uit aan externe transportbedrijven.

Om hun marges te verbeteren willen ze hun vrachtwagenvloot uitbreiden. Om dit te kunnen financieren, kloppen ze bij hun huisbank aan. Zij wijzen het verzoek echter af, omdat het bedrijf in het verleden slechte financiële resultaten heeft behaald.

Gelukkig voor On the move is Aon wél bereid te helpen met een factoringoplossing. Hierbij worden de debiteuren voor 80% gefinancierd. Het bedrijf houdt zelf de regie over het debiteurenbeheer en de debiteuren worden niet op hoogte gesteld dat er gebruik gemaakt wordt van factoring. Daarnaast zijn de debiteuren verzekerd tegen faillissementen. On the move kan zo de gewenste vervolgstap zetten met uitbreiding van hun vloot.

 

Debiteurenfinanciering voor internationale klanten

Logistiek dienstverlener ‘Connect the dots’ bestaat pas vier jaar, maar is in die periode sterk gegroeid. Binnen twee jaar tijd groeide de omzet van EUR 5 miljoen naar EUR 10 miljoen.

Het bedrijf wil zakendoen met een aantal grote bedrijfsketens, waardoor hun omzet zou verdubbelen. Deze partijen eisen echter een betalingstermijn van zestig dagen en Connect the dots heeft geen liquide middelen om het voor te financieren. Via Aon heeft het bedrijf een debiteurenfinanciering gevonden die internationale klanten kan bedienen. De logistiek dienstverlener wil het debiteurenbeheer uitbesteden, zodat ze de focus kunnen houden op de business en minder op financiële zaken.

 

Kredietverzekering en inkoopfinanciering

Expediteursbedrijf Forward BV is een echt familiebedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in wegvervoer, zeevrachten en luchtvrachten en hebben een gemiddelde jaaromzet van EUR 150 miljoen. De meeste leveranciers van Forward BV moeten direct na levering betaald worden, terwijl klanten gemiddeld na vijfenveertig dagen betalen.

Het bedrijf wil contracten afsluiten met nieuwe klanten in landen waar ze nog geen zakendoen, maar zoeken daarbij een stukje zekerheid. Aon adviseerde een kredietverzekering waarmee ze hun nieuwe klanten kunnen toetsen op kredietwaardigheid en verzekeren tegen faillissementen. Daarnaast heeft Aon een inkoopfinanciering voor Forward gevonden waarmee zij hun leveranciers direct kunnen betalen en de financier na zestig dagen, waardoor ze een ruimere liquiditeitspositie krijgen.

 

Advies & oplossingen op maat

 

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor een passend advies of klik hieronder voor meer informatie:

Werkkapitaalfinanciering & kredietverzekering