Netherlands

Werkkapitaaloptimalisatie in de groothandel

 

Bedrijfscontinuïteit waarborgen en ruimte creëren voor innovatie en groei

De concurrentiedruk in de groothandelssector is hoog. Naast de onderlinge competitie komt de bedreiging ook van andere spelers uit de keten. Zo leveren producenten en e-commercebedrijven direct aan de eindklant en verruimen logistieke organisaties hun activiteiten naar het speelveld van de groothandel. Relevant zijn én blijven en marges optimaliseren is dus cruciaal. En in deze volatiele tijden waar met de coronapandemie nog een enorme uitdaging is bijgekomen, is dit complexer dan ooit.

 

Sterkere concurrentiepositie en financiële weerbaarheid

Groothandels zijn sterk afhankelijk van de schommelingen in de markt en de wensen van de klant. Op welke manier kunt u voldoen aan de vraag en tegelijkertijd niet ten ondergaan aan de enorme concurrentie? In de basis komt het neer op het volgende:

  • Toegevoegde waarde bieden binnen de keten, ondersteund door uw bedrijfsprocessen, ICT en personeel.
  • Flexibel en dynamisch bedrijfsmodel: bijvoorbeeld door assortimentsuitbreiding, samenwerkingen (ketenintegratie) en het inzetten van meerdere kanalen (omnichannel)

Een beperkte financiële speelruimte betekent minder ruimte voor investeringen en groei en een toename van risico’s wanneer afnemers failliet gaan of de vraag stagneert. Het is dus van groot belang uw werkkapitaal te optimaliseren, zodat u de continuïteit en groei van uw bedrijf kunt waarborgen. Maar hoe vergroot u uw liquiditeit?

Download hier onze visie op

Werkkapitaal optimaliseren in de groothandel en logistiek 


Risico’s voor uw werkkapitaal

Investeringen in automatisering en het aanleggen van grotere voorraden leggen een flink beslag op het werkkapitaal. Daarnaast zorgen de grote diversiteit aan (internationale) leveranciers en klanten met allemaal verschillende betalingstermijnen vaak voor een wisselende liquiditeit. Welke financiële risico’s loopt u?

  • minder speling om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen door grote voorraden;
  • waardevermindering van geïnvesteerd kapitaal door onverkoopbare voorraden;
  • minder ruimte voor investeringen.
  • debiteuren die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen;
  • onoverzichtelijke cashflow.

Groeien en financiële grip: optimalisatie, werkkapitaalfinaciering en kredietverzekering

Hoe beperkt u deze risico’s en creëert u extra financiële ruimte?
Hoe zet u werkkapitaaloptimalisatie, werkkapitaalfinanciering en kredietverzekering op de juiste manier in voor uw organisatie?

Webinar: Financiële weerbaarheid in de supply chain 


Advies & oplossingen op maat

Onze specialisten kennen de markt en spelen direct in op alle huidige ontwikkelingen. Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten.