Norway

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger

Redegjørelse etter lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggenede menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven)

For perioden 1. juli til 31. desember 2022
 

Om Aon Norway AS

Aon Norway AS (Aon) er et norsk foretak med organisasjonsnummer 966 703 687 som har tillatelse fra Finanstilsynet til å drive forsikringsmeglingsvirksomhet. Tillatelsen gjelder alle forsikringsklasser.

Vår hovedvirksomhet som forsikringsmegler består i å bistå kunder med megling av skadeforsikring og person- og pensjonsforsikring, og tilknyttet rådgivning. Kundene våre er hovedsakelig store og mellomstore norske og internasjonale virksomheter som opererer i det norske markedet samt offentlige aktører. Tjenestene distribueres direkte av oss til våre kunder uten bruk av mellommenn.

Aons hovedkontor er i Stortingsgata 6 i Oslo, og vi har regionskontorer i Bergen, Trondheim og Ålesund. Selskapet har ca 130 ansatte.

Aon er et heleiet datterselskap i det verdensomspennende Aon-konsernet. Konsernets øverste morselskap er Aon Plc, et irsk selskap som er notert på New York Stock Exchange (ticker: AON).

Aon er omfattet av Åpenhetsloven.


Organisering av virksomheten

Aons virksomhetet er inndelt i to forretningsområder:
  • Risk Capital, som fokuserer på skadeforsikringer og risikorådgivning, og
  • Human Capital, som fokuserer på person- og pensjonsforsikringer.
I tillegg har selskapet ansatte i støttefunksjoner. Ledergruppen består av daglig leder, lederne for de to forretningsområdene, HR manager, Chief Operating Officer (COO) og Country Controller. Styret har seks medlemmer, hvorav to er valgt av og blant selskapets ansatte.


Retningslinjer og formål

Aon-konsernet har lang tradisjon for å sette etiske krav og forventninger i sin forretningsdrift og til leverandører og samarbeidspartnere. Fundamentet er Aons Code of Business Conduct, som gjelder for alle konsernselskap og alle konsernets ansatte på global basis, og blir fulgt opp strengt. Se også Aons ESG Impact Report for 2022 her: https://www.aon.com/about-us/impact.

Etterlevelsen av åpenhetsloven er forankret i styret, som også har vedtatt rutiner for rabeidet med å oppfylle lovens krav. Rutinenes formål skal bidra til at selskapets virksomhet og samarbeid med leverandører og forretningsforbindelser fremmer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Aon ønsker å bidra positivt til miljø, samfunn og mennesker, både ved å forebygge at vår egen virksomhet bidrar til negativ påvirkning, og bistå våre kunder med å gjøre det samme.  

COO er selskapets bærekraftsansvarlig og følger også opp etterlevelsen av åpenhetsloven.


Gjennomførte aktsomhetsvurderinger

I løpet av 2022 har Aon gjennomført aktsomhetsvurderinger basert på OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv, med særlig fokus på å kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ved vår virksomhet. Risikokartleggingen har omfattet hele verdikjeden, fra vår egen virksomhet, våre leverandører av varer og tjenester og våre samarbeidspartnere, for å kunne identifisere områder der Aon kan ha forårsaket eller bidratt til slike negative konsekvenser.

I arbeidet med risikokartleggingen har vi tatt utgangspunkt i definerte risikofaktorer, blant annet risikoen forbundet med type vare/tjeneste, bransjerisiko, geografisk risiko, årlig kjøpsverdi og om Aon har et løpende avtaleforhold til leverandøren.

Basert på kartleggingen har vi prioritert å følge opp av enkelte risikoer og gjort ytterligere undersøkelser av enkelte leverandører, herunder ved å gjennomgå tilgjengelig informasjon i offentlige og andre databaser vi har tilgang til, informasjon fra leverandøren selv om bærekraft/ESG, implementerte retningslinjer og tiltak, samt kontraktsforpliktelser etablert med Aon.


Resultatet, oppfølging

Gjennom aktsomhetsvurderingene som er gjort i 2022 har vi ikke avdekket noen faktiske eller potensielle negative konsekvenser eller vesentlige risikoer for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold som Aon enten har forårsaket eller bidratt til, eller som er direkte knyttet til Aons forretningsvirksomhet eller tjenester gjennom leverandørkjeder eller forretningspartnere. Aon har således ikke iverksatt tiltak for å stanse eller begrense negative konsekvenser.


Videre arbeid

Med bakgrunn i at vi ikke i 2022 er avdekket noen faktiske eller potensielle negative konsekvenser eller vesentlige risikoer for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, vil prioriteringen i 2023 være å opprettholde og videreutvikle prosessen med aktsomhetsvurderinger. Vi vil fortsette arbeidet med å sikre at leverandørkjeder og forretningspartnere etterlever de standarder som vi forventer av en ansvarlig virksomhet. Hvis vi ut fra identifisert risiko vurderer at det er nødvendig, vil vi be om informasjon, implementere relevante retningslinjer, monitoreringstiltak og forpliktelser, for å fremme åpenhetslovens formål.


Kanaler for varlig og for ytterligere informasjon

Vi har på plass interne varslingsrutiner for våre ansatte. Aon-konsernet har også etablert en ekstern varslingskanal, Aon Ethics Helpline, hvor enhver kan rapportere om brudd både på våre interne retningslinjer og på gjeldende lovgivning. Skulle du ha spørsmål om vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger, kan du sende en epost til [email protected].
 
Denne redegjørelsen ble vedtatt av styret i Aon Norway AS på styremøte 28. juni 2023, og er signert av styret og av daglig leder.
 
Dag Erik Aspaas
Daglig leder
Johan Forsgård
Styreleder
Constantin Beier
Styremedlem
Lisa Borhaug Hansen
Styremedlem
 
Allan Karlsen
Styremedlem
Ellen Mathiesen
Styremedlem
Karl Roquet
Styremedlem