Netherlands

Algemeen Pensioenfonds (APF): wat zijn de gevolgen voor uw pensioencontract?

 
Het speelveld van pensioenen is groot in Nederland. En binnenkort wordt de keuze nog ruimer met de komst van het Algemeen Pensioenfonds (APF), een nieuwe uitvoeringsvorm die niet alleen nieuwe mogelijkheden biedt voor de traditionele ‘salaris diensttijdregelingen’ (Defined Benefit), maar ook extra mogelijkheden voor ‘beschikbare premieregelingen’ (Defined Contribution) mogelijk maakt.

De mogelijkheid om een APF op te richten, kan grote gevolgen hebben voor uw huidige pensioencontract. Zo bieden sommige verzekeraars binnenkort alleen nog maar deze nieuwe uitvoeringsvorm aan. Ook kan het zijn dat voorwaarden van uw verzekerde regeling bij verlenging aanzienlijk wijzigen.

De komst van het APF is dan ook een goede aanleiding om uw pensioenregeling nog eens goed onder de loep te nemen. Pensioen is één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Wat past het best bij uw situatie? Hoeveel wenst u uit te geven aan uw pensioenregeling? En wat willen uw medewerkers? Er is veel te kiezen: naast een pensioenregeling bij een verzekeraar of een APF, kunt u aansluiten bij een ondernemingspensioenfonds, bedrijfstakpensioenfonds, een Premie Pensioen Instelling, of een pan Europese oplossing; een IORP of multi-IORP. Hierbij kunt u voor uw (internationale) onderneming gebruik maken van schaalvoordelen indien uw meerdere ondernemingen of vestigingen in Europa heeft maar u kunt als Nederlandse onderneming gebruik maken van pan- Europese oplossingen die kostenvoordelen met zich meebrengen.

Wat gaat u doen?
Juist nu, voordat uw uitvoerder of verzekeraars bij ú aanklopt, is het zaak om opnieuw uw eigen wensen en die van werknemers in ogenschouw te nemen. In onderstaande tabel ziet u in grote lijnen wat de voor- en nadelen zouden kunnen zijn van de diverse pensioen-uitvoeringsvormen en verzekeringsoplossingen.


 

Wat kan Aon voor u doen?
Voor een gedegen heroriëntatie is het zaak om allereerst uw eigen wensen en behoeften en die van uw werknemers in kaart te hebben. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weten we bij Aon uit ervaring.
Onze onafhankelijke adviseurs helpen u graag om deze inventarisatie maken en tot een keuze te komen. Wij kennen het aanbod van alle verzekeraars en pensioenuitvoerders en zijn als grootste broker in Nederland in staat voor uw de best mogelijke oplossing te selecteren.

Neemt u voor een advies op maat contact op met: Frank Driessen.