Netherlands
 

Global Risk Management Survey 2021: duizenden managers kiezen hun risico’s

 


Cyberrisico van plaats 6 naar 1

Om de twee jaar ondervraagt Aon duizenden risicomanagers wereldwijd om vast te stellen wat de belangrijkste risico's en uitdagingen zijn waarmee hun organisaties te maken hebben. Wat er uit springt in de nieuwe top 10 rangschikking van 2021 is de positie van het cyberrisico. Deze is gestegen van plaats 6 in de vorige editie van de Global Risk Management Survey (GRMS) naar de bovenste positie.

Algemene trends en ontwikkelingen

Een aantal ontwikkelingen komen sterk naar voren. De wereld verandert snel, zeker ook op macro-economisch perspectief, technologie die steeds meer evolueert, veranderingen in de workforce én de manier waarop we werken en natuurlijk de aanhoudende COVID-19-problematiek. Samengevat brachten de laatste twee jaar:

  • meer volatiliteit;
  • nieuwe risico's;
  • harde markten;
  • mensenactiva belangrijker dan ooit;
  • onderschatte risico's/langetermijnrisico's.
Download nu het volledige rapport

Top 10 risico’s wereldwijd
Deze ontwikkelingen resulteren in de top 10 risico’s zoals risicomanagers die zien, wereldwijd en binnen Nederland:

Op 10 risico's wereldwijd en in Nederland

Verschillen tussen Nederland en rest van de wereld
Het opvallendste verschil tussen Nederland en de wereldwijde ranking is dat het tekort aan arbeidskrachten in ons land zo hoog staat (op plaats 3 en wereldwijd op plaats 14). Een mogelijke verklaring voor dit verschil ligt in de relatief sterke economische groei van ons land. Andere opvallende verschillen in de top tien zijn de risico’s ‘Economische vertraging/langzaam herstel’ en de afwezigheid van het risico op een pandemie. Ook valt op dat ‘Data privacy/regelgeving/niet voldoen aan regelgeving’ in Nederland veel meer aandacht krijgt dan internationaal gezien. 

Wilt u inzicht in de complete onderzoeksresultaten? Download dan hier Aon’s Global Risk Management Survey 2021. U kunt kiezen tussen de Nederlandse en de Global versie van het rapport (Engelstalig).

Download hier het rapport