Netherlands

’Door aangepast werk doe ik weer mee’

 

Saïd is geen thuiszitter. Hij houdt van zijn werk. Maar dan gooit een oogziekte roet in het eten. Een jaar lang kan hij bijna niet werken. Soms werkt hij een paar uur, maar door de pijn in zijn ogen gaat dat nauwelijks. Zijn werkgever, schoonmaakbedrijf Hago Zorg, haalt alles uit de kast voor een oplossing. Nu doet Saïd aangepast werk. Saïd: “Ik ben zo blij.”

Een gevangenis
Als schoonmaker komt Saïd in alle hoekjes van het ziekenhuis. Maar ineens kan hij niet meer tegen stof. Of hitte. De oogarts concludeert: keratoconus, een oogziekte die steeds erger zal worden. De droge lucht in het ziekenhuis bezorgt hem enorme pijn in zijn ogen. Daardoor belandt hij van de een op de andere dag thuis. “Dat voelde soms net als een gevangenis. Ik ben met 40 te jong om de rest van mijn leven thuis tv te kijken.”

“Mijn werk is meer dan werk. Het biedt me een sociaal netwerk.”

 

Hulp van een specialist
Hago Zorg geeft Saïd niet zomaar op. “Ze beloofden meteen om me te helpen en te kijken hoe ik nog wél kon werken, want dat wilde ik graag. En zij wilden mij ook niet missen. Het voelde zo fijn dat mijn werkgever zoveel moeite deed. Ze riepen zelfs hulp in van expertisecentrum Visio. Hun specialisten ontdekten dat ik nog wel in een cleanroom kan werken, omdat de lucht daar heel anders is.”

De juiste certificaten
In de steriele cleanroom mag Saïd niet zomaar aan de slag. Hij moet er verschillende cursussen voor doen. Saïd haalt ze allemaal, met hulp van Hago Zorg. “Nu doe ik daar aangepast werk. Ik loop bijvoorbeeld alleen met de schrobber. Rechtop, want bukken doet pijn aan mijn oog. In het begin was ik bang dat mijn collega’s me daarop aan zouden kijken. Ik doe immers veel gemakkelijker werk dan zij. Maar iedereen steunt me, van mijn collega’s tot mijn teamleider.”

“Iedereen let goed op mij. Dat voelt heel veilig.”

 

Weer volop meedraaien
Inmiddels is Saïd alweer anderhalf jaar aan de slag. Het aangepaste werk bevalt hem prima. “Mijn oogziekte gaat helaas nooit meer weg, maar dankzij Hago Zorg kan ik in elk geval lekker blijven werken. Ik vind het heel bijzonder dat mijn werkgever zo veel moeite voor mij heeft gedaan. Hago Zorg staat naast me en zorgt dat ik echt geholpen wordt.”

 
 

Check de vitaliteit van uw organisatie

Benieuwd hoe het staat met de vitaliteit in uw organisatie? Check het met onze Quickscan Vitaliteit en ontvang een persoonlijk rapport met inzicht in hoe strategie, processen, werkomgeving en medewerkers zich verhouden tot het gemiddelde.

Doe de Quickscan Vitaliteit