Netherlands

Trendrapport: wat u móet weten over cyberrisicomanagement in 2018

 

Ddos-aanvallen, cryptomunten, ransomware: had u enkele jaren geleden al eens van deze termen gehoord? Grote kans van niet; cyberrisico’s veranderen doorlopend. De impact ervan groeit met de dag. Wat kunt u in 2018 verwachten? In het Cybersecurity Predictions Report 2018 schetsen wij de belangrijkste mondiale trends en ontwikkelingen in cyberrisicomanagement.

Dát het belang van cyberrisico’s groeit, komt onder meer door de steeds strengere eisen aan de bescherming van consumentengegevens en de stijgende waarde van niet-fysieke activa. De opkomst van het Internet of Things (IoT) maakt organisaties met de dag afhankelijker van Internet en technologie. Die afhankelijkheid is een steeds grotere, kwetsbare plek.

Meer specialistische cyberverzekeringen
Door de groeiende bezorgdheid over aansprakelijkheden en de financiële en operationele impact van cyberrisico’s verandert ook de verzekeringsmarkt in 2018 aanzienlijk. Organisaties eisen uitgebreidere cyberverzekeringen die de volledige impact van cyberrisico’s dekken. Verzekeraars spelen daarop in met specialistische, op maat gemaakte cyberverzekeringen die cyber-gerelateerde onderdelen in algemene verzekeringen vervangen.

Bent u benieuwd wat u verder kunt verwachten? Een greep uit onze belangrijkste voorspellingen:

1. Uw Chief Risk Officer krijgt een belangrijkere rol
Chief Risk Officers (CRO) en Chief Information Security Officers (CISO) gaan nauwer samenwerken bij het in kaart brengen van cyberrisico’s. Daarmee wordt de CRO een van de belangrijkste adviseurs van de CEO.

2. Interne cyberrisico’s blijven een ondergeschoven kindje
Schade als gevolg van onwetende, onvoorzichtige of kwaadwillende werknemers blijft een punt van zorg. Veel organisaties blijven hangen in reactief beleid terwijl de aanpak van interne cyberrisico’s juist om voorbereiding schreeuwt.

3. Meervoudige verificatie wint aan belang
Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn in 2018 niet meer afdoende, want hackers en aanvallers weten tegenwoordig zelfs fysieke biometrie te omzeilen. Organisaties wapenen zich daartegen met meervoudige verificatie. Maar let op: uw beveiliging doorlopend testen en verbeteren blijft cruciaal.

 

Volg Aon