Netherlands

Werknemers met financiële problemen

 

Rapport

Werknemers met financiële problemen vormen een serieus bedrijfsrisico. Hoe herken je dergelijke werknemers en hoe kun je hen effectief begeleiden? Aon zet de belangrijkste aanbevelingen op een rij.

Een werknemer met geldzorgen kost een werkgever ongeveer 13.000 euro per jaar, uitgaand van een voltijds dienstverband en een modaal inkomen. Snel in actie komen is vaak niet eenvoudig. Werknemers melden, uit angst voor ontslag, hun geldzorgen laat of zelfs helemaal niet bij hun werkgever. Werkgevers zijn zelf terughoudend uit privacyoverwegingen. Wat kun je in dit soort situaties het beste doen als werkgever?

Aon pleit voor een aanpak waarbij een werknemer met financiële problemen zelf altijd verantwoordelijk blijft, maar wel weet op welke ondersteuning hij kan rekenen als dat nodig is. De werkgever kan als onderdeel van het HR-beleid specifieke voorzieningen opnemen. Voorzieningen zoals een vertrouwenspersoon, een telefonische helpdesk, workshops over geldzaken of eventueel zelfs een budgetcoach als de problemen zo ernstig zijn dat professionele hulp noodzakelijk is. Ook is het effectief om leidinggevenden en HR-medewerkers te trainen in het herkennen van signalen. Voorbeelden van signalen die kunnen duiden op financiële problemen zijn loonbeslag, ziekteverzuim of een verzoek om een voorschot.

Deze en andere aanbevelingen zijn te lezen in het rapport ‘Werknemers met financiële problemen. Wat is de impact en wat kunt u doen als werkgever?’ Het rapport is gebaseerd op de internationale kennis en lokale praktijkervaringen van Aon, gecombineerd met de kennis en ervaring van het Nibud.