Netherlands

Praktijkvoorbeelden van transportschade

 

Een containerschip is onderweg van China naar Nederland. Aan boord staan duizenden containers die zullen worden afgeleverd in de Rotterdamse haven. De containers zijn grotendeels gevuld met de nieuwe modecollectie voor een aantal bekende Nederlandse winkelketens. Halverwege de reis stuit het schip op een zware storm. Het schip is hier niet tegen bestand: Het breekt, vat vlam en zinkt samen met alle containers aan boord. Veel klanten van Aon werden hierdoor getroffen en misten een deel van hun nieuwe collectie en, uiteraard, inkomsten. Door de verzekeringsmarkt is hier een algemene afspraak voor gemaakt om de betrokken verzekerden geheel schadeloos te stellen en de gevolgen niet mee te laten resulteren in een verhoging van de premie.

 

Nederlands melkpoeder is wereldwijd erg populair. Ieder jaar vervoeren schepen voor vele miljarden aan melkpoeder over de gehele wereld. Dit zijn vaak grote en dus waardevolle zendingen van een product dat zeer gevoelig is voor schade en vertraging. Daarnaast is het politiek ook erg gevoelig: schandalen in het verleden hebben ervoor gezorgd dat autoriteiten heel erg streng zijn bij het importeren van melkpoeder. Bij Aon kunt u een dekking op maat inkopen die u niet alleen zekerheid biedt bij materiele schade aan de goederen, maar ook wanneer de goederen, om welke reden dan ook, worden geweigerd door de douane van het land van import.

 

Een handelaar in vis en schaal- en schelpdieren opent een garnalenkwekerij. De garnalen zijn bedoeld voor de handel op het Verre Oosten, een grote afzetmarkt voor deze sector. Enige tijd na opening van de kwekerij worden de garnalen op transport gezet. Na enige weken – de garnalen worden diepgevroren over zee vervoerd – komen de garnalen aan in Zuidoost AziĆ«. Bij inspectie blijkt dat de goederen deels zijn ontdooid. De vriescontainer heeft echter geen problemen gehad en is altijd in werking geweest. De schade-expert stelt vast dat de goederen niet goed in de container zijn geplaatst waardoor de circulatie van de koele lucht werd geblokkeerd. Hoewel een buitenstaander zou zeggen dat dit is veroorzaakt door verkeerd stuwen van een container en niets met transport te maken heeft, is dit ook een transportschade die gedekt is onder de Aon voorwaarden.