Netherlands

Vijf factoren die de vitaliteit van medewerkers verbeteren

 

Vitaliteit betekent voor iedere medewerker iets anders en verdient een individuele aanpak.

Traditioneel is de benadering van vitaliteit gericht op de lichamelijke gezondheid van medewerkers. Vitaliteit is echter meer dan alleen aandacht voor lichamelijke gezondheid. Het is bekend dat financiële, mentale en sociale gezondheid net zo belangrijk zijn. De vijfde factor is professioneel. Werk dat bij je past en waarin ambities kunnen worden geuit, draagt bij aan de zingeving van het leven, met positieve gevolgen voor de algemene gezondheid.

Door in al deze factoren te investeren, kunnen werkgevers de vitaliteit en gezondheid van hun medewerkers bevorderen en de inzetbaarheid vergroten. Bovendien, zo blijkt uit onderzoek, wordt met investeren in vitaliteit de productiviteit verhoogd. Dit vergt echter wel een persoonlijke aanpak op medewerkersniveau. Onderzoek dus waar uw medewerkers individueel behoefte aan hebben om met plezier naar hun werk te gaan. Vitaliteit maakt mensen langer duurzaam inzetbaar, waardoor de organisatie succesvol en weerbaar blijft. Bovendien beperkt u het ziekteverzuim waardoor uw organisatie veel geld bespaart.

Wat is een vitale medewerker?

Een vitale medewerker is mentaal en fysiek gezond en gaat met plezier naar het werk. Hij of zij is betrokken en kan tegen een stootje. Bij tegenslagen tonen vitale medewerkers hun weerbaarheid door zich flexibel op te stellen. Ze worden tijdens hun werk niet gehinderd door structurele stressgevoelens over hun werk of over privézaken. Want ook wat er thuis speelt, zoals zorgen over de financiën of het sociale leven, zijn van grote invloed op de vitaliteit en het werkplezier van mensen.

 

Lichamelijk: persoonlijke gezondheid behouden

fysiek icoon

Slechte voeding en een gebrek aan slaap en lichaamsbeweging hebben invloed op de fysieke vitaliteit van medewerkers. Deze factoren kunnen van grote invloed zijn op de balans van een bedrijf. Door de verwachte stijging van medische kosten en door de uitval van medewerkers. Investeren in een gezonde levensstijl heeft dus voordelen voor zowel uw medewerkers als uw organisatie. 
Lees hoe u de fysieke vitaliteit kunt verbeteren

 
 

Mentaal: 'Stille' uitdagingen begrijpen

emotioneel icoon

Emotioneel evenwicht kan net zo belangrijk zijn als fysieke vitaliteit bij het onderhouden van gezonde en betrokken arbeidskrachten. Een medewerkers die emotioneel in balans is, gaat met meer plezier naar het werk en is meer betrokken en productiever. Organisaties hebben er daarom baat bij om oog te hebben voor de mentale gezondheid van medewerkers en om te investeren in een veilige werkomgeving.
Lees meer over ondersteuning in de mentale gezondheid

 
 

Sociaal: onderling contact bevorderen

sociaal icoon

Interpersoonlijke relaties kunnen van invloed zijn op het algemene welzijn. Zo blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid is gekoppeld aan een lagere kwaliteit van fysieke en mentale gezondheid. En medewerkers die zich niet goed behandeld voelen op het werk, is 80% minder productief en reageerde 25% hun frustratie af op klanten. Organisaties hebben baat bij een cultuur die gericht is op het leggen van verbindingen en het creëren van goede werkrelaties.
Lees meer over het bevorderen van onderling contact

 
 

Financieel: de oorzaken van stress over geldzaken aanpakken

financieel icoon

Hypotheekschuld, onderwijsuitgaven of zorgen over pensioen: financiële uitdagingen kunnen voor veel mensen stress veroorzaken. Financiële stress heeft invloed op gezondheid, geluk en prestaties. Om deze stress bij medewerkers te verlagen of te voorkomen kunnen werkgevers investeren in een goede begeleiding en informatievoorziening.
Lees meer over de rol van de werkgever

 
 

Professioneel: Werken heeft invloed op je mentale en fysieke gesteldheid

carriere icoon

Met plezier werken is gezond. Maar dit hangt af van meerdere factoren, zoals de werkdruk en de ontwikkelingsmogelijkheden, mate van autonomie, feedback, waardering en sociale steun die medewerkers krijgen. Om talent aan te trekken en te behouden, is het dus verstandig om als werkgever oog te houden voor deze factoren.
Lees meer over het belang van werkgeluk

 
 

Weten hoe vitaal uw organisatie is?

Wilt u weten hoe vitaal uw medewerkers zijn? Met de veerkrachtmeter krijgt u snel inzicht. Vul in enkele minuten de vragen in en krijg direct een duidelijk beeld van de vitaliteit en veerkracht binnen uw organisatie.  Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen.
Ik wil graag contact