Nederlands | Français Belgium

Tijdelijke werkloosheid na 30 september 2020: wat met de aanvullende voordelen?

 

Newsletter Aon Update | september 2020

Situering

Het Belgisch sociaal recht kent 2 vormen van tijdelijke werkloosheid, enerzijds tijdelijke werkloosheid door overmacht en anderzijds tijdelijke werkloosheid wegens economische omstandigheden.

De gevolgen van beide vormen van tijdelijke werkloosheid zijn op arbeidsrechtelijk vlak dezelfde: tijdelijke werkloosheid betekent een schorsing van de arbeidsovereenkomst. Dergelijke schorsing heeft dan tot gevolg dat in principe alle waarborgen en aanvullende voordelen (we denken dan vooral aan pensioen, overlijden en arbeidsongeschiktheid) worden geschorst.


Afwijkende regeling door de Wet van 7 mei 2020

In de wet van 7 mei 2020 heeft de wetgever in samenspraak met de verzekeringssector een alternatief stelsel uitgewerkt waarbij ingeval van een tijdelijke werkloosheid ten gevolge van Covid-19 alle waarborgen en aanvullende voordelen behouden blijven, tenzij de werkgever expliciet actie onderneemt. Met andere woorden, in tegenstelling tot hetgeen normaal het geval is, stelt deze wet het behoud van alle waarborgen in deze situatie in als de standaard optie.

Dit heeft ervoor gezorgd dat u als werkgever geen enkele actie diende te ondernemen om tijdens de crisis in het voorjaar de waarborgen van bijvoorbeeld de groepsverzekering voor uw personeelsleden in tijdelijke werkloosheid, ongewijzigd verder te zetten.

Bovendien heeft de overheid in het kader van tijdelijke werkloosheid ook fiscale tolerantie verleend aan u als werkgever. Normaal gezien kunnen premies van werknemers die tijdelijk werkloos zijn fiscaal niet in mindering gebracht worden als beroepskost. De reden hiervan is dat de werknemers die tijdelijk werkloos zijn geen arbeidsprestaties verrichten (uitvoering van het arbeidscontract wordt immers opgeschort) en dus evenmin een loon ontvangen. Schorsing van het loon betekent strikt gesproken immers ook schorsing van de aanvullende voordelen. Een verdere doorbetaling van deze voordelen zou zonder deze tolerantie dan een beroepskost uitmaken die fiscaal niet aftrekbaar zou zijn (verworpen uitgave).

De Wet van 7 mei 2020 voorziet zelf in een einddatum voor deze alternatieve regeling, zijnde 30 september. Op 30 september loopt bovenstaande regelgeving dus automatisch ten einde (met uitzondering van de verplichting tot aanpassing van de reglementen).

Gaan we er van uit dat deze wet niet verlengd wordt, wat dan vanaf 1 oktober?


Situatie vanaf 1 oktober 2020

Vanaf 1 oktober 2020 valt bovenstaand wettelijk kader weg (tenzij er bijkomend wettelijk initiatief wordt genomen) en keert men dus terug naar de “gewone” situatie ingeval van tijdelijke werkloosheid. Dit betekent een principiële schorsing van de aanvullende voordelen, tenzij er in uw reglement(en) iets anders vermeld staat.

We gaan dus terug naar de algemene basisprincipes:

  • Schorsing van het arbeidscontract
  • Bijgevolg geen loon, en
  • Dus ook alle aanvullende waarborgen geschorst gedurende de tijdelijke werkloosheid.

Dit heeft uiteraard negatieve gevolgen voor uw personeelsleden. Denk maar aan de overlijdenswaarborg. Wanneer een werknemer komt te overlijden tijdens de tijdelijke werkloosheid, en deze aanvullende waarborg werd conform de gewone regels geschorst, zullen de nabestaanden in het beste geval uitsluitend de opgebouwde pensioenreserves ontvangen, omdat het extra voorziene overlijdenskapitaal is weggevallen door de schorsing van het voordeel.

Indien u niet wenst dat de waarborgen bij tijdelijke werkloosheid worden geschorst, dient actie ondernomen te worden, met andere woorden uw huidige reglementen dienen te worden aangepast zodat het duidelijk is dat deze waarborgen in geval van tijdelijke werkloosheid blijven doorlopen.


Formaliteiten

Let op: Elke reglementswijziging van een aanvullend voordeel dat wordt geregeld door de Wet Aanvullende Pensioenen (“WAP”) is onderworpen aan de procedures voorzien door de WAP. Hierbij kan men 3 fases onderscheiden:

  • Voorafgaandelijke adviesprocedure: melding aan de ondernemingsraad, vakbondsafvaardiging, of individueel aan uw werknemers;
  • Beslissingsprocedure: Is de huidige pensioentoezegging afgesloten via CAO, dient er een aanpassing te gebeuren via het arbeidsreglement of heeft u het individueel akkoord nodig van uw werknemer;
  • Communicatieprocedure naar de aangeslotenen inzake genomen beslissing.


Onduidelijkheid troef

Hoe deze aanpassing in de reglementen vermeld zal worden is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen om enkel de waarborg overlijden te behouden maar de overige (risico)waarborgen te laten schrappen? Kan u enkel de waarborgen laten behouden bij tijdelijke werkloosheid of dient dit dan voor meerdere situaties van schorsing het geval te zijn (zoals bv. tijdskrediet)?

Over deze en nog andere vragen is er op vandaag nog steeds geen volkomen duidelijkheid van de verschillende pensioeninstellingen. Aon doet hier al het mogelijke om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. Momenteel heeft enkel AG Insurance al formeel gereageerd met de boodschap dat bij hen de aanvullende voordelen zeker kunnen doorlopen tot december 2020.

Contacteer daarom zeker steeds uw accountmanager die u hierbij de nodige informatie zal bezorgen en u verder zal begeleiden bij dit proces.