Netherlands

Klantverhaal: In gesprek met Michel de Vries, CFO bij Dutch Power Company

 

Beveiliging op orde
“Natuurlijk lees je af en toe iets in de krant over een website die gehackt wordt, maar je verwacht niet dat het je zelf zo snel zal overkomen”, vertelt CFO Michel de Vries. “We hebben onze systemen en onze data immers goed beveiligd. En als er iets met onze website gebeurt, heeft dat niet direct grote nadelige gevolgen voor onze klanten.” Dus op het eerste gezicht leek het cyberrisico voor Dutch Power Company dan ook niet hoog. Gelukkig heeft Dutch Power Company dan ook nog nooit een cyberincident meegemaakt, mede dankzij hun goede zorg voor beveiliging. Michel vertelt hierover: “We gaan veilig met onze data en onze systemen om. Ons netwerk is in extern beheer en met een goed service level agreement dekken we daarmee al veel risico’s af. En we gebruiken zo veel mogelijk terminal servers in plaats van laptops om ongewenste invloeden van buitenaf zo veel mogelijk te beperken.” Maar vooral bij het bedrijf Precision Makers vormde de afhankelijkheid van betrouwbare software wel degelijk een risico, omdat deze ook niet altijd veilig is voor cybercriminelen.

Autonome landbouwmachines afhankelijk van betrouwbare software
De bedrijven van Dutch Power Company ontwikkelen, leveren, onderhouden en repareren machines op maat voor de groene sector. Een belangrijke en logische stap in de vrijwel volledig gemechaniseerde groene sector is automatisering. Precision Makers is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geautomatiseerde machines voor de groene sector, zoals Greenbots, robotpakketten, meet- en regelsystemen en GPS-producten. Hier leunt het bedrijf zwaar op de betrouwbaarheid van software. Michel: “Daar mag natuurlijk niets mee misgaan. Je wilt niet dat kwaadwillende buitenstaanders invloed hebben op onze autonome landbouwmachines. Uiteraard nemen we onze maatregelen om dit te voorkomen, maar we beseffen ook dat hackers elke dag slimmer worden. Er kan in de toekomst altijd iets gebeuren waar we niet op zijn voorbereid. We vonden het dus belangrijk om onze zaken goed voor elkaar te hebben en ons goed voor te bereiden op een calamiteit. Als er toch eens iets gebeurt wil je gebruik kunnen maken van de kennis van experts en snel kunnen handelen om de schade te beperken. Daarom hebben we ervoor gekozen om het nut van een cyberverzekering te onderzoeken.

Cyberverzekering biedt zekerheid bij calamiteiten
In overleg met onze adviseur kwam Michel tot de conclusie dat een cyberverzekering zekerheid zou bieden op twee essentiële terreinen: het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf en het omgaan met aansprakelijkheidsclaims. “We hebben meerdere scenario’s besproken en onze adviseur heeft ons daarop meerdere verzekeringsopties voorgelegd. Behalve een goede dekking was ook de prijs en de ervaring met de verzekeraars een belangrijke factor voor onze afweging”. Omdat de meerpremie beperkt was heeft Dutch Power Company ervoor gekozen de polis ook voor de andere bedrijven af te sluiten, zodat ze daar dekking hadden voor de risico’s rondom het netwerk, de software en de bedrijfsprocessen. “Ons bedrijf staat voor duurzame, hoogwaardige machines met een lange levensduur. We zullen dus altijd investeren in de continuïteit van ons bedrijf. Daar hoort een cyberverzekering tegenwoordig dus gewoon bij.”