Netherlands

Vijf generaties, vijf verschillende voorkeuren voor arbeidsvoorwaarden

 

Om de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te vergroten, wordt het steeds belangrijker om duidelijk te maken wat u als werkgever te bieden heeft. Arbeidsvoorwaarden vertellen wie u als werkgever wilt zijn; welke talentvolle medewerkers u wilt aantrekken, welke beloning u beschikbaar stelt en hoe medewerkers daarvoor in aanmerking komen. Maar niet alle medewerkers hebben dezelfde behoeften.

Arbeidsvoorwaarden en flexibiliteit

Natuurlijk, salaris is en blijft voor iedereen een belangrijke – zo niet de belangrijkste – arbeidsvoorwaarde. Jong én oud willen genoeg verdienen om te kunnen voorzien in hun levensstijl. Maar de vaste componenten salaris, pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn vooral voor de nieuwe generatie medewerkers niet meer voldoende. Zij zoeken andere dingen, zoals flexibele werktijden, vrijheid om thuis te werken of een inspirerende werkomgeving. Uit onderzoek van Aon blijkt dat naast het salaris een goede set arbeidsvoorwaarden (53%), flexibiliteit (35%) en de positie van de werkgever (31%) ook doorslaggevend zijn voor medewerkers. Het lastige is dat de definitie van ‘een goede set arbeidsvoorwaarden’ en ‘flexibiliteit’ per medewerker verschilt.

Medewerkerstevredenheid

Als medewerkers tevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden, heeft dat positieve invloed op het imago van de organisatie. Het zorgt voor meer betrokkenheid en het vergroot de medewerkerstevredenheid en dat resulteert weer in een hogere klanttevredenheid.

Communiceren

Investeren in communicatie over arbeidsvoorwaarden is bewezen effectief. Zo blijkt uit ons onderzoek dat alleen al een goede uitleg over de arbeidsvoorwaarden tot 5% meer medewerkersbetrokkenheid leidt. Persoonlijke communicatie werkt altijd het best. Het gaat dan niet alleen om het salaris, maar vooral om de totale invulling van het bestaande arbeidsvoorwaardenpakket waar een medewerker een individuele keuze in kan maken.

Wilt u meer weten over de waarde van flexibele arbeidsvoorwaarden voor uw organisatie of over het onderzoek? Wij helpen u graag.