Netherlands

Wittebroodsweken overschaduwd door gebrek aan bruiloftsverzekering

 
  • Verwachte toename aantal huwelijken in 2021
  • Bruiloftsverzekering die onvoorziene tegenslagen dekt, wordt vaak vergeten

Rotterdam 1 juli 2021 – Waar in 2020 door de coronapandemie de bruiloften massaal werden uitgesteld, lijkt het erop dat in 2021 koppels alsnog massaal in het huwelijksbootje stappen. Volgens risico- en verzekeringsadviseur Aon kan er tijdens iemands ‘mooiste dag uit het leven’ veel misgaan en neemt het financieel risico bovendien toe. De bruidegom die te ziek is om te trouwen of slechte weersomstandigheden; allemaal redenen waarom de bruiloft in het water kan vallen. Een scenario van overschaduwde wittebroodsweken kan door een bruiloftsverzekering voorkomen worden.

Drukte voor de trouwbranche

Cijfers van het CBS laten zien dat er het afgelopen jaar 21 procent minder huwelijken plaatsvonden dan in 2019. Dit komt met name door de coronacrisis; door de lockdown en anderhalvemetermaatregel was het erg lastig om een bruiloftsfeest te organiseren. Zo'n 60% van de bruiloften zijn verplaatst en van de huwelijken die wel doorgingen, hadden maar 60% een trouwfeest. Nu er steeds meer mogelijk wordt met de aangekondigde versoepelingen, wordt het steeds aantrekkelijker om de uitgestelde bruiloft – of alleen het feest - alsnog te plannen. In combinatie met het aantal huwelijken dat al gepland stond, wordt 2021 een drukker jaar dan ooit voor de trouwbranche.

Financieel gezien zal de trouwbranche ook een inhaalslag maken. Een bruiloft kost gemiddeld zo’n vijftienduizend euro en is een forse investering voor veel stellen. Doordat er vorig jaar minder huwelijken plaatsvonden en de bruiloften die wel gevierd werden minder uitbundig waren, bracht dit de trouwbranche ruim de helft minder op. “Dat mensen nu ervoor kiezen hun bruiloft groots te vieren, is heel logisch. Er is een jaar langer gespaard en mensen zijn toe aan een goed feest. Maar dat betekent ook dat de financiĆ«le risico's daardoor toenemen”, zegt Willem van Veghel, Aon’s directeur particulieren.

Bruiloftsverzekering noodzakelijker dan gedacht

Doordat verloofden op een roze wolk zitten, vergeten ze wel eens dat er ook iets mis kan gaan tijdens een bruiloft. Dit zijn soms hele kleine dingen, zoals schade aan het meubilair of de versiering van de locatie. Ook kan het gebeuren dat belangrijke gasten niet kunnen komen waardoor het bruidspaar de festiviteiten toch liever weer uitstelt. Van Veghel zegt: “het is belangrijk dat mensen zich realiseren wat er allemaal mis kan gaan en waarom een verzekering daarbij handig kan zijn. Zeker als je weet hoeveel geld Nederlanders gemiddeld besteden aan een huwelijksfeest. Een verzekering biedt ook de mogelijkheid de bruiloft te annuleren of te verplaatsen en dit kan om allerlei redenen zijn. Hoewel een pandemie als corona een standaard uitzondering is, zijn er nog genoeg andere redenen die hiertoe aanleiding kunnen zijn. De dekking kun je helemaal zelf invullen.”