Netherlands

Collectiviteitskorting op basisverzekering gehandhaafd in 2021

 

Per 2020 heeft toenmalig minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering verlaagd van 10% naar 5%. Tegelijkertijd is er een onderzoek uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van collectiviteiten. Als zorgcollectiviteiten niet voldoende “zorginhoudelijk geladen” zouden zijn, zou de collectiviteitskorting op de basisverzekering mogelijk geheel komen te vervallen. Eind juni 2020 zijn de resultaten van het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Inmiddels is duidelijk dat de collectiviteitskorting in ieder geval in 2021 in stand blijft.

Toegevoegde waarde van collectiviteiten

Het oorspronkelijke idee achter de collectiviteitskorting is dat de collectiviteit zou moeten leiden tot een kostenbesparing voor de zorgverzekeraar. In de praktijk blijken er echter veel ‘oneigenlijke’ collectiviteiten te zijn ontstaan die alleen gebruikt worden om korting te genereren. Door deze willekeurige inzet van de collectiviteitskorting ontstond er twijfel over het nut van de regeling. In 2016 is er onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van collectiviteiten. Begin dit jaar is er, in opdracht van het ministerie van VWS, een vervolgonderzoek uitgevoerd.

Toename aantal afspraken in collectiviteiten

Belangrijk en positief is, dat uit het vervolgonderzoek blijkt dat er inmiddels bij maar liefst 89% van de onderzochte collectiviteiten sprake is van aanvullende, inhoudelijke afspraken. In 2016 was dat percentage slechts 20%. Dit geeft aan dat steeds meer werkgevers en zorgverzekeraars de waarde inzien van een zorgcollectiviteit met aanvullende, zorginhoudelijke, afspraken.

Aon ziet de zorgcollectiviteit als een belangrijke pijler onder het vitaliteitsbeleid van u als werkgever. Het zorginhoudelijk laden van uw werkgeverscollectiviteit kan ook voor u als werkgever veel voordelen opleveren. Wanneer u uw zorgcollectiviteit regelt via Aon wordt u gekoppeld aan een zorgspecialist met expertise over hoe u uw zorgcollectief maximaal zorginhoudelijk kunt laden en zo uw medewerkers de best mogelijke zorg kunt bieden. Zo kunt u bij zorgcollectiviteiten kijken naar de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werknemers, naar verzuimreductie en beperking van arbeidsongeschiktheid. Ook sociale thema’s, zoals hulp bij financiële problemen en extra druk door mantelzorg komen regelmatig terug in afspraken tussen collectiviteiten en zorgverzekeraars.

Verzuimreductie

VNO-NCW berichtte eerder in een brief aan de Tweede Kamer, dat een collectieve zorgverzekering bijdraagt aan zowel de gezondheid en vitaliteit op de werkvloer als ook het verlagen van het ziekteverzuim. Ook Aon is ervan overtuigd dat werkgeverscollectiviteiten bijdragen aan afspraken op het gebied van verzuimreductie, re-integratie en het inzetbaar houden van werknemers. Voor het ministerie van VWS is dit echter minder relevant, omdat zij vooral naar de kosten van het zorgstelsel kijken in relatie tot de Basisverzekering. Maar juist hier zit voor werkgevers wél toegevoegde waarde.

Collectiviteitskorting blijft in 2021 gehandhaafd

In de brief waarmee tijdelijk minister van VWS, Martin van Rijn, het rapport aan de Tweede Kamer stuurt, schrijft hij: “Een belangrijk aandachtspunt betreft echter de collectiviteitskorting, aangezien deze niet gelegitimeerd blijkt te worden door (zorg)inhoudelijke afspraken. Ik zal mijn opvolger vragen om na de zomer met een beleidsreactie te komen ten aanzien van deze bevindingen en hierbij het aandachtspunt van de collectiviteitskorting mee te nemen. Voor 2021 geldt dat de maximale collectiviteitskorting 5 procent blijft.”

Wat is de toekomst van uw zorgcollectiviteit?

Mocht de collectiviteitskorting worden afgeschaft, dan wordt het prijsverschil tussen verschillende basisverzekeringen kleiner. Omdat prijs een belangrijke rol speelt in de keuze die wordt gemaakt voor een zorgverzekering, kan deze maatregel ertoe leiden dat wordt gekozen voor varianten waarin het zorginhoudelijk laden ontbreekt. Voor collectiviteiten die wel zorginhoudelijk geladen worden, wordt het dan lastiger om te concurreren.

Gelukkig hebben collectiviteiten meer mogelijkheden om voordelen te bieden die uw medewerkers kunnen aanspreken. Met een survey, recent uitgevoerd door Aon onder zorgverzekerden, werd onlangs onderzocht wat een zorgcollectiviteit aantrekkelijker voor hen maakt. Een premiekorting werd belangrijk gevonden, maar de wens naar aanvullende pakketten, zoals fysiotherapie en tandverzekering, bleken ook sterk bepalend voor de keuze. Daarnaast werd aanvullende dienstverlening belangrijk gevonden. Denk hierbij aan wachtlijstbemiddeling, de inzet van zorgcoaches en een overzichtelijke online omgeving om zorgzaken te regelen.

Juist als de prijsverschillen kleiner worden, zal de consument ook naar andere aspecten gaan kijken. Het is dan ook zaak om de collectiviteit met meer toegevoegde waarde te laden die de doelgroep aanspreekt. En daarnaast kan er op de aanvullende pakketten altijd nog aantrekkelijke korting worden geboden.

Lees hier meer over de strategische rol van de collectieve zorgverzekering.