Netherlands

Hoe bevordert u de vitaliteit van uw medewerkers?

 

Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens. Een uitstekend moment dus om uw medewerkers extra te stimuleren actiever te worden en er een gezonde levensstijl op na te houden. De voordelen van vitale, gezonde medewerkers zijn immers volop bewezen. Maar hoe pakt u dit aan?

‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt steeds vaker gezegd. Een gemiddelde kantoordag aan een bureau achter de computer stimuleert inderdaad niet om lekker actief te zijn. Terwijl voldoende bewegen bijdraagt aan je vitaliteit. Dat geldt uiteraard ook voor een gezond voedingspatroon. En die vitaliteit is niet alleen belangrijk voor uw medewerkers maar ook voor u als werkgever. We zetten de voordelen nog eens op een rij.

Voordelen van vitale medewerkers

  • Vitale medewerkers zijn minder vatbaar voor ziekte
  • Vitale medewerkers hebben meer energie en zijn daardoor productiever
  • Door te bewegen neemt het probleemoplossend vermogen toe
  • Bewegen is goed voor de hersenen
  • Door overdag te bewegen functioneer je efficiënter
  • Fysieke inspanning bevordert mentale gezondheid

Een gezonde levensstijl stimuleren
Hoe kunt u medewerkers op een positieve manier stimuleren er een gezonde levensstijl op na te houden, bijvoorbeeld door actiever te zijn? Daarbij is het in ieder geval belangrijk dat u het voor uw medewerkers zo leuk, gemakkelijk en praktisch mogelijk maakt. Alleen dan kunt u uiteindelijk profiteren van de voordelen. Hieronder een aantal mogelijkheden die u kunt overwegen.

Gezonde maaltijden op een gezellige plek
Teveel calorieën is een belangrijke oorzaak van overgewicht. Door te zorgen voor een gezellige plek (bedrijfsrestaurant, café) met gezonde, voedzame maaltijden voor uw medewerkers helpt u hen beter te eten en minder te snoepen. Heeft u geen kantine of bedrijfsrestaurant? Of is uw personeel veel onderweg? Dan kunt u voorlichting geven over een gezonde levensstijl of dieetadvies faciliteren.

Een sportfaciliteit of korting bij de sportschool
Medewerkers gaan eerder sporten als het laagdrempelig is. Een sportfaciliteit op het werk zorgt ervoor dat zij zonder reistijd en stress kunnen bewegen. U kunt uw medewerkers uiteraard ook korting geven bij de sportschool. Het organiseren van clinics om gezamenlijk voor een wedstrijd te trainen (bijvoorbeeld hardloopclinics, of fietsclinics) zijn vaak ook heel populair en zorgen bovendien voor een goede teamspirit.

Sta-werkplekken
Onderzoek heeft uitgewezen dat sta-werkplekken ervoor zorgen dat medewerkers meer energie krijgen en meer calorieën verbranden. Een eenvoudige manier om de vitaliteit van uw medewerkers te bevorderen. Bovendien is staand vergaderen stukken effectiever!

Op de fiets!
Fietsen is niet alleen goedkoper dan autorijden, het is ook nog eens een perfecte manier om te bewegen en extra calorieën te verbranden. Maak het voor uw medewerkers dus aantrekkelijk om vaker op de fiets te stappen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een fietsregeling op te nemen in de werkkostenregeling (WKR).

Meer weten?
In het artikel ‘How to shrink employees waistlines to help your bottom line ’ leest u nog veel meer over de voordelen van vitale medewerkers. Bent u benieuwd of u bijvoorbeeld via arbeidsvoorwaarden of de ziektekostenverzekering een gezonde levensstijl onder uw medewerkers kunt bevorderen? Of is uw organisatie nog zoekende hoe het duurzaam inzetbaarheidsbeleid vorm kan krijgen? Neem dan contact op met Aon. Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden.