Netherlands

Veilig op zakenreis: meer dan alleen een verzekering

 

Terroristische aanslagen, natuurgeweld, politieke onrust en epidemieën zijn aan de orde van de dag. Wanneer uw medewerker naar het buitenland afreist, wilt u dat hij goed voorbereid op pad gaat. Daar komt meer bij kijken dan alleen een zakenreisverzekering.

Steeds meer bedrijven gaan de grens over op zoek naar nieuwe markten, producten, kennis en arbeid. Medewerkers worden eropuit gestuurd naar onbekende, risicovolle plekken. De werkgever regelt de tickets en sluit meestal ook nog wel een zakenreisverzekering af. Maar de zorgplicht die u als werkgever heeft, gaat verder dan dat. Bovendien zijn er veel verzekeraars c.q. aanbieders die niet alleen verschillende dekkingen en service bieden, maar ook interessante diensten aanbieden die aansluiten op de zorgplicht van u als werkgever. Zie hieronder enkele essentiële onderdelen die uw zorgplicht helpen te completeren.

Essentiële informatie verstrekken
Wanneer uw medewerker naar het buitenland vertrekt, wilt u hem in elk geval alle relevante informatie meegeven om de risico’s goed te kunnen inschatten. Uw medewerker weet dan bijvoorbeeld wat de kwaliteit is van de gezondheidszorg, wat de nodige vaccinaties zijn, krijgt de nodige veiligheidstips en actuele incidenten in de reisbestemming. In sommige gevallen is het raadzaam uitgebreidere instructies te geven, of zelfs trainingen aan te bieden om de zakenreis optimaal en veilig te laten verlopen.

Dienstverlening breidt uit
Om het reizen veiliger en meer beheersbaar te maken, breiden zakenreisverzekeraars hun diensten uit. Er komen ook steeds meer dienstverleners bij die werkgevers ondersteunen bij het completeren van uw zakenreisbeleid. Zij bereiden de zakenreizigers voor op hun reis en bieden hulp bij calamiteiten. Deze dienstverleners geven – via een website of app – ook actuele inzichten per land. Denk aan informatie over veiligheid, gezondheid, het weer, vergunningen, de infrastructuur et cetera. De zakenreiziger is dan vooraf op de hoogte van de risico’s en kan ook alerts instellen en trainingen volgen. Zowel de werknemer als de werkgever is dan bij gevaar direct op de hoogte en kan eventueel de reis uitstellen of aanpassen. Als werkgever kunt u daarmee hulp bieden om de gevaren te ontwijken of te beperken. Inmiddels zijn er ook aanbieders van track-and-tracesystemen zodat de werkgever direct bij een calamiteit weet of er medewerkers zijn betrokken. Werkgevers kunnen ook direct met deze collega’s communiceren om mensen in veiligheid te krijgen of de schade te beperken.

Volledig ontzorgen
Als er onverhoopt iets gebeurt met uw medewerker of in de directe omgeving, dan kunt u directe assistentie bieden. Dat kan via uw zakenreisverzekeraar of medische verzekeraar. Uw medewerker dient in elk geval volledig te worden ontzorgd en moet snel kunnen handelen om de nodige hulp te krijgen. Als werkgever kunt u de coördinatie volledig uitbesteden en hoeft u niet alles zelf te regelen. Met een goede coördinatie en dankzij goede communicatie wordt zowel medewerker als de werkgever ontzorgd. U als werkgever biedt dan in elk geval al het nodige voor de aanloop naar en tijdens een veilige reis.

Oplossing van Aon
Aon geeft onafhankelijk advies aan wereldwijd opererende organisaties. Onze consultants kennen de markt en ook de verzekeraars en dienstverleners op het gebied van zakenreizen. Indien geen enkele partij biedt wat u nodig heeft, dan bouwt Aon de geschikte oplossing of combinatie van diensten en oplossingen speciaal voor u. Wij werken samen met alle vooraanstaande aanbieders wereldwijd, mits zij voldoen aan onze strenge voorwaarden. En daarmee kunnen we u helpen om uw zorgplicht te completeren en kunnen uw mensen veiliger reizen en bij onverhoopte incidenten terugvallen op 24/7 hulp.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze consultant.