Netherlands

Instemming FNV over uitwerking Pensioenakkoord

 

Datum: 6 juli 2020

Het FNV-ledenparlement, de grootste vakbond van Nederland, heeft met een meerderheid voor het pensioenakkoord ingestemd. Hiermee staan alle seinen op groen voor het nieuwe pensioenstelsel en kan het door de Tweede Kamer worden besproken.

Het akkoord gaat over een fundamentele verandering van het pensioensysteem, waar al jaren over gesproken werd met werkgevers en het kabinet. Met deze goedkeuring komt er een einde aan een ruim 10 jaar lange discussie over de inrichting en uitwerking van het nieuwe pensioencontract. Dit pensioenakkoord brengt een historische omslag met zich mee omdat leeftijdsonafhankelijke beschikbare premieregelingen het uitgangspunt wordt en voor iedereen een gelijk premiepercentage gaat gelden.

Eerder nog uitstel van stemming

De FNV-leden zouden eigenlijk op 19 juni 2020 hun stem uitbrengen, maar toen waren er technische problemen en procedurele bezwaren tegen het online stemmen. Ook was er volgens de leden te weinig tijd en uitleg om hun stem te kunnen bepalen over zo'n complex onderwerp. Vanwege de versoepelde maatregelen rond het coronavirus konden de FNV-leden op 4 juli 2020 wel bij elkaar komen. Een meerderheid van de FNV-leden heeft op 4 juli positief gestemd.

Het fundament voor dit pensioenakkoord was in juni 2019 al gelegd samen met de werkgevers en de politiek. Met de uitwerking van het pensioenakkoord in de zogenaamde hoofdlijnennotitie is er volgens een meerderheid van de FNV-leden voldoende duidelijkheid en vertrouwen in het nieuwe contract. Ook al is het nieuwe contract omgeven met meer onzekerheid voor de deelnemers over de hoogte van het pensioen, er zijn voldoende waarborgen voorhanden om tijdig en adequaat bij te sturen.

Weg vrij voor nieuw pensioenstelsel

Het pensoenakkoord en de uitwerking daarvan zal door minister Koolmees voorgelegd worden aan de 2e Kamer voor behandeling. Tot 3 juli 2020 konden kamerleden vragen indienen bij minister Koolmees over de uitwerking van het pensioenakkoord. Van die mogelijkheid is volop gebruik gemaakt aangezien meer dan tweehonderd vragen zijn ingediend. Veel vragen gaan name over het invaren, ofwel de oude rechten meenemen naar het nieuwe contract, de compensatie voor het afschaffen van de doorsneesystematiek en de solidariteit tussen generaties in het nieuwe contract.

Het debat in de 2e Kamer staat gepland op 14 juli 2020, in de tweede week van het zomerreces van het Kabinet. Minister Koolmees zal de ingediende vragen beantwoorden met als doel dat de 2e Kamer akkoord gaat met het Pensioenakkoord en de uitwerking daarvan. Indien er een meerderheid is in de 2e Kamer op 14 juli op dit pensioenakkoord, dan zal Minister Koolmees aansturen op het indienen van een zogenaamde hoofdlijnenbrief voor eind 2020, waarna begin 2021 een uitgewerkt voorstel in consultatie gebracht kan worden om vervolgens te bereiken dat per 1 januari 2022 het nieuwe pensioenstelsel in wetgeving van kracht wordt.