Netherlands

Effectief beleid voor diversiteit en inclusiviteit opzetten

 

5 stappen om het D&I beleid te verbeteren

Arbeidsvoorwaarden die rekening houden met een bredere doelgroep dragen bij aan de inclusiviteit en diversiteit van een organisatie. Het is belangrijk dat organisaties op de hoogte zijn van de behoeften en omstandigheden van al hun medewerkers. Alleen zo kunnen zij de juiste steun bieden. 

Direct aan de slag? Download de whitepaper ‘Diversiteit, gelijkheid en inclusie’ >

Arbeidsvoorwaarden aansluiten op behoeften van medewerkers
Door uw beloningsstructuur onderdeel te maken van uw D&I-beleid is uw organisatie bovendien aantrekkelijker voor talent. Millennials, een doelgroep die veel bezig is met klimaat en milieu, zullen bijvoorbeeld eerder gebruik maken van een pensioenregeling van een fonds met een duurzaam beleggingsbeleid.

5 stappen richting een effectief D&I-beleid

 1. Creëer draagvlak van bovenaf.
  Maak D&I een integraal onderdeel van de organisatie. Collega's in topfuncties hebben een voorbeeldfunctie in het aanmoedigen van D&I-initiatieven.

 2. Zorg dat het D&I-beleid aansluit bij de behoeften van werknemers.
  Bied arbeidsvoorwaarden die werknemers nodig hebben en waarderen. Wanneer u de wervings- en selectiestrategie veranderd, zorg er dan voor dat uw arbeidsvoorwaarden mee veranderen. Overweeg uw beloningsstructuur aan te passen naar de behoeften van uw nieuwe doelgroep.

 3. Maak werknemers bewust van de beloningsstructuur.
  Bewustzijn vereist heldere communicatie. Wees helder over de programma's, initiatieven en andere voordelen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken. Zo voorkomt u dat u geld uitgeeft aan programma's en initiatieven waar uw medewerkers niet van op de hoogte zijn. Uit Aon's onderzoeksrapport ‘Rising Resilient’ blijkt dat 39 procent van de medewerkers denkt dat hun organisatie geen flexwerk- of ontwikkelingsmogelijkheden biedt. In werkelijkheid geldt dit voor slechts 12 procent van de werkgevers

 4. Bescherm uw concurrentiepositie
  Onderzoek welke toekomstige vaardigheden nodig zijn om uw concurrentiepositie te beschermen en stel doelen voor het werven van de juiste medewerkers. Diversiteit in werving en selectie draagt bij aan een diversiteit van zienswijzen en een inclusieve werkomgeving. Uw beloningsstructuur en arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol in het bereiken van uw wervingsdoelen.

 5. Maak uw beloftes concreet en zichtbaar en pak uw verantwoordelijkheid.
  Deel de succesverhalen maar ook de verbeterpunten. Transparantie en eerlijkheid zijn essentieel voor een effectief D&I-beleid.

Houd de doelen realistisch en rapporteer doorlopend
Om dit te voorkomen, is het de verwachting dat bedrijven steeds meer doorlopend gaan rapporteren over hun DE&I-doelen en -activiteiten. Op die manier kunnen externe belanghebbenden de voortgang volgen, inclusief het tijdpad om de doelen te behalen. Het is de kunst om deze doelen realistisch te houden, te zorgen voor toezicht op het niveau van de directie (C-suite) en een routekaart te presenteren hoe u de doelen wilt behalen.

Whitepaper ‘Diversity, Equity and Inclusion in the workplace’
Wij hopen dat de inzichten in dit artikel u helpen actie te ondernemen en uw D&I-strategie een stap verder brengen. Zo draagt u bij aan de veerkracht en de weerbaarheid van uw organisatie. Lees meer over D&I, Aon's aanpak en onze adviezen voor organisaties in onze whitepaper ‘Diversity, Equity and Inclusion in the Workplace’. Of doe de Aon weerbaarheidcheck om erachter te komen hoe goed uw organisatie bestand is tegen veranderingen en verrassingen. Doe de eenvoudige en snelle zelfcheck hier.

Download whitepaper