Netherlands

“Mobiliteitskosten bij een bedrijf gedragen zich als een ijsberg: kosten van verkeersongevallen zijn niet zichtbaar”

 

Op maandag 3 juni is tijdens het ITS European Congress in Eindhoven de ‘ADAS-alliantie’ gelanceerd. Als kernteamlid zet Aon zich, samen met maar liefst tweeënveertig publieke – en private organisaties, in om het veilige gebruik van Advanced Driver Assistance Systems ( ADAS) in drie jaar met minimaal 20% te verhogen. Die doelstelling is vastgelegd in het ADAS Convenant en bekrachtigd door minister Cora van Nieuwenhuizen.

 

Verhoging schadelast
Door het nog jaarlijks toenemende aantal ernstige verkeersongevallen blijven de premies stijgen en wordt het lastiger Nederlandse wagenparken te verzekeren. Ook de elektrificatie van wagenparken zal naar verwachting een negatief effect hebben op de schadelast bij verzekeraars: de gemiddelde schadeherstelkosten van slimme auto’s stijgen fors door de vele ingebouwde sensoren, camera’s in bumpers en ruiten. Een trend die overigens in heel Europa al merkbaar is en wat heeft geleid tot de invoering van ongeveer dertig veiligheidsfeatures; vanaf mei 2022 voor nieuwe auto’s en twee jaar later voor bestaande auto’s.

Vergroting verzekerbaarheid door data & analyse en tooling
Aon neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat door met testen van slimme auto’s op de openbare weg (na o.a. Nationale Platoontest 2016 en Smart & Safe Convoy 2018). Daarnaast investeren wij in het verzamelen van over-the-air-data van deze auto’s om klanten te helpen de mobiliteitskosten drastisch te verlagen. Door te investeren in voertuigveiligheid kunnen fleetowners veel geld besparen én het appelleert aan de zorgplicht van de werkgever om voor werknemers een veilig mobiliteitsbeleid in te richten.

 

Verzekerbaarheid MaaS (Mobility as a Service)
Door de verslechtering van de schadelast (mn. letselschaden) bij verzekeraars is er momenteel weinig risk appetite bij veel verzekeraars. De verzekerbaarheid van MaaS-concepten kan hierdoor in de knel komen, maar ook van innovatieve mobiliteitsvormen zoals de hyperloop en de vliegende auto. Aon blijft zich daarom onverminderd inzetten om de dialoog met verzekeraars gaande te houden en op basis van de juiste data capaciteit in de markt creëren tegen de juiste premie en condities.

 

Whitepaper

Als de auto autonoom wordt

 
 

Technisch gezien is het mogelijk dat zelfrijdende auto’s in 2020 het straatbeeld bepalen. Maar is de maatschappij er ook klaar voor? En de verzekeringsmarkt? Aon onderzocht het.

Lees de whitepaper

 
 

Video

Platoontest met ruim vijftig slimme auto’s op A2

 
 

Samen met strategische partners reden ruim vijftig semi-zelfrijdende auto’s op 16 maart 2016 op de A2 voor de grootste zelfrijdende platoontest op de Europese openbare weg.

Bekijk de video

 
 

Rapport

Bevindingen en conclusies ACC-proef 13 hoog autonome auto’s

 
 

Op de RDW-testbaan in Lelystad is op 28 oktober 2015 een proef gedaan met een peloton auto’s, uitgerust met Adaptive Cruise Control (ACC). Een van de conclusies: de bestuurder moet alert blijven door verder te kijken dan de directe voorganger en mee te remmen.

Lees het rapport

 
 

Artikelen

Blijf op de hoogte

 
Zorg en gezondheid artikelen