Netherlands

Is uw zorgcollectief al zorginhoudelijk geladen?

 

Per 2020 heeft Minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten om de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering te verlagen van 10% naar 5%. Deze maatregel kan ook van invloed zijn op uw werkgevercollectiviteit. Tevens gaf Minister Bruins aan dat hij wil dat alle zorgcollectiviteiten eind 2020 zorginhoudelijk geladen zijn. Wat houdt dat precies in?

Het oorspronkelijke idee achter collectiviteitskorting is dat de collectiviteit moet leiden tot een kostenbesparing voor de zorgverzekeraar. Dat kan een besparing zijn vanwege administratieve voordelen van zorgverzekeraars, bijvoorbeeld omdat zij de premie via de werkgever incasseren. Of het kunnen voordelen zijn op het gebied van zorginkoop, omdat zij specifieke zorg voor een grotere groep voordeliger kunnen inkopen.

In de praktijk blijken er veel ‘oneigenlijke’ collectiviteiten te zijn ontstaan die alleen gebruikt worden om korting te genereren. Door deze willekeurige inzet van de collectiviteitskorting bestaat er nu twijfel over het nut van de regeling.

Werkgeverscollectiviteiten vaak wel zorginhoudelijk geladen
Het klopt dat er veel ‘oneigenlijke’ collectiviteiten zijn. Dit zijn collectiviteiten waarvan de doelgroep zo gemêleerd is, dat er weinig tot geen gezondheidswinst te behalen is.Echter zijn er wel degelijk collectiviteiten waarmee gezondheidswinst wél te behalen is, een paar voorbeelden:

  • Collectiviteiten waarin extra zorgverleners gecontracteerd zijn die gespecialiseerd zijn in bepaalde specifieke beroepsziekten die bij die werkgever of in die branche vaak voorkomen.
  • Collectiviteiten met extra aandacht voor leefstijlproblemen die binnen die doelgroep veel voorkomen, zoals roken, verslaving of te weinig beweging.
  • Collectiviteiten die zich richten op specifieke doelgroepen en voor die doelgroep relevante extra zorg meeverzekeren.

De bewering van de minister dat er helemaal geen sprake is van specifieke zorginkoop of zorginhoudelijke afspraken is dan ook, volgens Aon, te kort door de bocht.

Voordelen voor de werkgever
Het zorginhoudelijk laden van uw werkgeverscollectiviteit kan ook voor u als werkgever veel voordelen opleveren. Door breder te kijken dan alleen de Zorgverzekeringswet, kan de zorgcollectiviteit zelfs een belangrijke pijler in uw gezondheidsbeleid worden. Zo kunt u bij zorgcollectiviteiten bijvoorbeeld kijken naar het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van werknemers, naar verzuimreductie en beperking van arbeidsongeschiktheid. Ook sociale thema’s zoals hulp bij financiële problemen en extra druk door mantelzorg komen regelmatig terug in afspraken tussen collectiviteiten en zorgverzekeraars.

Het belang van preventieve interventies
Volgens Aon betekent zorginhoudelijk laden ook dat er (preventieve) interventies worden aangeboden binnen een zorgcollectiviteit. Deze interventies moeten leiden tot gezondheidswinst of tot behoud van de gezondheid van uw medewerkers. De inzet wordt periodiek gemeten en geëvalueerd. De interventies worden vervolgens aangepast aan uw ambities, beleid en de ervaren effectiviteit.

Als uw bedrijf of branche specifieke beroepsziekten kent, is het waarschijnlijk een goede optie om de collectiviteit zorginhoudelijk te laden. Ook interventies, zoals coaching, begeleiding of behandeltrajecten die u als werkgever regelmatig inzet, kunnen u aanwijzingen geven over hoe u uw zorgcollectiviteit beter kunt laden. Denk bijvoorbeeld aan veelvoorkomende leefstijlgedragingen door medewerkers.

Uw vitaliteitsbeleid
De inzet van een goed zorginhoudelijk geladen collectiviteit kan medewerkers of aangesloten leden langer vitaal en inzetbaar houden. Belangrijk hierbij is dat dit geen eenmalige actie is, maar dat periodiek wordt beoordeeld of de zorgcollectiviteit nog de juiste accenten kent. Als bijvoorbeeld wordt ingestoken op stoppen-met-roken, maar uw medewerkers roken niet (meer), dan is de toegevoegde waarde vanzelfsprekend beperkt.

Daarom zoeken wij altijd samen met u naar de juiste invulling en zetten wij aanvullende (meet)instrumenten in. De zorgcollectiviteit is een belangrijke schakel in uw gezondheidsbeleid en vormt vaak een basis onder de financiering; met gezondheidsbudgetten werkt u immers aan preventiebeleid.

VitaliteitScan: hoe gezond zijn uw medewerkers?
Aon’s VitaliteitScan, ontwikkeld in samenwerking met TNO, geeft u een scherp beeld van de gezondheid van uw medewerkers. Deze online scan geeft u inzicht in de 8 gedragen die volgens de WHO verantwoordelijk zijn voor 15 chronische aandoeningen (zie figuur).

Acht gedragingen die volgens de World Health Organization (WHO) leiden tot vijftien chronische aandoeningen

Met de resultaten van de scan maakt u, samen met Aon en de zorgverzekeraar, op basis van actuele data de beste keuzes over welke gerichte en specifieke interventies, faciliteiten en budgetten u inkoopt en inzet. U voldoet hiermee tegelijkertijd aan het ingezette beleid van het ministerie van VWS.

Inrichten, zorginhoudelijk laden en optimaliseren van uw collectiviteit
Aon helpt u graag verder met het inrichten, zorginhoudelijk laden en optimaliseren van uw collectiviteit, zodat u nog meer voordeel uit uw zorgcollectiviteit haalt. U vindt hier meer informatie over collectieve zorgverzekeringen. Neem voor maatwerkadvies voor uw organisatie contact op met uw accountmanager of
consultant van Aon Corporate Wellness.