Netherlands

De status van het pensioenakkoord: Stilte voor de storm

 

Datum: 29 mei 2020

Op 5 juni 2019 presenteerden sociale partners het principe-akkoord over het nieuwe pensioenstelsel. Sindsdien zijn de betrokken partijen druk bezig om dit pensioenakkoord uit te werken tot het nieuwe, heldere en individuelere pensioenstelsel.

Mede door de coronacrisis is de landelijke aandacht nu op hele andere zaken gevestigd. Dit houdt niet in dat er op het gebied van pensioen niets gebeurd. Wanneer het pensioenakkoord haar intrede doet zal dit flinke gevolgen hebben voor bestaande pensioenregelingen. Deze zullen aangepast moeten worden.

Wat is de huidige status?

Het is nog steeds de bedoeling dat de hoofdlijnennotitie, de notitie waarin alle sub-onderwerpen uit het pensioenakkoord nader zijn uitgewerkt, voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt verzonden. Wel is al bekend dat het geen uitwerking in detail zal zijn. Daarvoor is in de verschillende werkgroepen, die het pensioenakkoord nader uitwerken, nog onvoldoende instemming.

Het is de bedoeling dat begin 2021 de wet- en regelgeving bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Vervolgens zal de wetgeving per 1 januari 2022 in werking treden. Waarschijnlijk komt er een overgangsperiode van 1 of 2 jaar waarin alle pensioenregelingen aangepast moet zijn. Dus uiterlijk 1 januari 2023 of 2024 moet uw pensioenregeling aangepast zijn.

Dat lijkt ver weg, maar het opzetten van een geheel nieuwe regeling kost de nodige afstemming met werknemers, ondernemingsraden en vakbonden. Het gehele pensioentraject, van oriƫntatie tot daadwerkelijke implementatie van een pensioenregeling, neemt al snel zes tot twaalf maanden in beslag.

Voorbereid op het pensioenakkoord

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het pensioenakkoord, kunt u zich nu alvast verdiepen in het principe-akkoord over het nieuwe pensioenstelsel. De basisbeginselen van dit principe-akkoord hebben we voor u op een rij gezet. Zo weet u precies wat er speelt, waarom er wijzigingen in het pensioenstelsel worden doorgevoerd en welke veranderingen er aan zitten te komen.

Klik hier om de basisbeginselen van het pensioenakkoord te lezen >