Netherlands

Aon: Asscher dicht 'sluiproute' eenjarige WGA-verzekering op de valreep

 

Publicaties Aon leiden tot aanpassing; focus op preventie en re-integratie belangrijker

Rotterdam, 22 september 2015 – Door een nieuwe maatregel van minister Asscher wordt de hybride markt voor WGA-verzekeringen ternauwernood gered. Werkgevers die vanaf 1 januari 2016 overstappen naar het UWV, worden verplicht minimaal drie jaar publiek verzekerd te zijn. De sluiproute naar een eenjarige WGA-verzekering bij het UWV is daardoor afgesneden. Deze maatregel volgt op berichtgeving waarin Aon werkgevers wees op de financiële voordelen van een tijdelijke overstap op korte termijn.

De verzekeringsmakelaar stelt dat hierdoor de resultaten op het gebied van preventie en re-integratie weer leidend zijn bij de keuze voor een publieke of private WGA-verzekering.

Negatieve markteffecten voorkomen
"Deze maatregel van de minister betekent de redding van het hybride financieringsstelsel voor WGA-verzekeringen," stelt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon. De maatregel heeft echter met terugwerkende kracht ook gevolgen voor werkgevers die al eerder naar het UWV zijn overgestapt. Vooral voor werkgevers die in 2015 zijn teruggekeerd naar het UWV kan dat nadelig zijn. "Het lijkt erop dat zij nu verplicht tot en met 31 december 2017 bij het UWV blijven. Dat kan nadelig zijn, omdat er op 1 januari 2017 een drastische stelselwijziging plaatsvindt als de WGA-flex en WGA-vast worden samengevoegd."

De ontstane onduidelijkheid voor werkgevers had voorkomen kunnen worden, stelt Rijnbeek. "Wij hebben de nadelige markteffecten van een eenjarige overstap naar het UWV al voor de zomer kenbaar gemaakt bij het ministerie. Wij zijn blij dat de minister uiteindelijk toch gehoor geeft aan signalen uit de markt waardoor het nu mogelijk blijkt de negatieve effecten te voorkomen."

Rijnbeek wijst erop dat een keuze voor een publieke of private verzekering niet gebaseerd zou moeten zijn op financiële voordelen op de korte termijn. Het stelsel beoogt re-integratie en beperking van verzuim te stimuleren. Eerlijke concurrentie tussen publieke en private verzekeraars moet ertoe leiden dat de keuze wordt gemaakt op basis van de beste resultaten. "Daar draagt deze maatregel van de minister aan bij," zegt Rijnbeek.

Hybride stelsel blijft intact
Door wijzigingen in de financiering van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die de minister voor de zomer aankondigde, bleek het voor veel werkgevers aantrekkelijk om voor een jaar een publieke WGA-verzekering af te sluiten. Zouden zij na dat jaar terugkeren naar de private markt, dan hadden zij de lasten die zij in dat jaar opbouwden achter kunnen laten bij het UWV. De massale overstap van een jaar die daardoor dreigde, zou een bom zijn onder het hybride financieringsstelsel: grote werkgevers zouden mogelijk tot miljoenen euro’s kunnen besparen, terwijl dit voor verzekeraars mogelijk reden zou zijn om uit de WGA-markt te stappen.

Door de verplichte termijn van drie jaar nu in te voeren, betalen werkgevers toch voor de lasten die zij in het eerste jaar bij het UWV opbouwen. Ook werkgevers die al eerder overstapten naar het UWV, krijgen pas toestemming om eigenrisicodrager te worden wanneer zij ten minste drie jaar publiek verzekerd zijn geweest.

Over Aon
Aon Nederland is toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en (her)verzekeringen. Wij zetten ons in om onze klanten de best mogelijke oplossingen te bieden. Aon heeft maar een doel: het innovatief ondersteunen van klanten op het gebied van risico’s en mensen. Dit doet Aon door zijn kennis en data te delen, zodat klanten zich kunnen blijven bezighouden met succesvol ondernemen. Aon noemt dit Empower Results. Onze organisatie heeft wereldwijd meer dan 69.000 medewerkers in ruim 120 landen met circa 500 kantoren.

In Nederland heeft Aon 9 vestigingen met 1.750 medewerkers en maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON).

Ga naar www.aon.nl voor meer informatie over Aon en naar www.aon.com/manchesterunited om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United.