Netherlands

Nederlandse voedselbanken collectief verzekerd tegen bedrijfsaansprakelijkheid

 

Rotterdam, 5 oktober 2015 - De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken is dankzij een op maat gemaakte, collectieve polis verzekerd tegen bedrijfsaansprakelijkheid. Verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon stelde de polis samen, waarmee zowel de landelijke organisatie als de 8 regionale distributiecentra, de 161 aangesloten voedselbanken en het voedselbank servicecentrum zijn gedekt.

In de polis zijn niet alleen aansprakelijkheden rond voedselveiligheid en personenschade opgenomen. Ook hiermee samenhangende gevolgschade is gedekt. Een dekking voor personenschade is nodig omdat voedselbanken als werkgever aansprakelijk gesteld kunnen worden voor letsel dat een vrijwilliger tijdens zijn of haar werkzaamheden oploopt. Met de collectieve polis heeft Voedselbanken Nederland zich voor de werkgeversaansprakelijkheid ten opzichte van al haar ca. 10.000 vrijwilligers verzekerd.

Juridisch verantwoordelijk
De door Aon samengestelde polis biedt ook een oplossing voor problemen bij de verstrekking van producten waarvan de ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT-datum) is verlopen. Voedselbanken verstrekken deze producten regelmatig om verspilling tegen te gaan. Daarmee worden ze zelf juridisch verantwoordelijk voor de veiligheid van hun voedsel.

“Het is niet aannemelijk dat problemen met voedselbederf een groot risico voor Voedselbanken Nederland vormen,” stelt Eelco Ouwerkerk, Industry Director Wholesale & Retail bij Aon. Hij legt uit dat Nederlandse voedselbanken hun voedsel al jarenlang laten certificeren door externe, onafhankelijke bureaus en dat ze strikt conform de systematiek en richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken.

De geboden dekking voor werkgeversaansprakelijkheid heeft volgens Ouwerkerk een grote meerwaarde voor Voedselbanken Nederland. Hij stelt dat het van goed werkgeverschap naar stakeholders en betrokken vrijwilligers getuigt als die aansprakelijkheid onderdeel is van financiële besluitvorming. “Dat Voedselbanken Nederland voor een op maat gemaakte, collectieve polis heeft gekozen, verdient extra lof,” aldus Ouwerkerk.

Professionalisering
“Deze verzekering is een belangrijke stap in de professionalisering van onze aangesloten voedselbanken,” stelt Jouke Schat, secretaris bij Voedselbanken Nederland. Hij signaleert dat steeds meer mensen zich voor voedselhulp melden en dat ook het aantal vrijwilligers al tijden groeit. “Al die hulp is bijzonder welkom, maar maakt ook dat wij als vereniging onze verantwoordelijkheid moeten nemen,” aldus Schat. Hij wijst erop dat vrijwilligers en betaalde werknemers in Nederland gelijke arbeidsrechten hebben.

Armoede in Nederland groeit
Meer dan een miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. In totaal gaat het om meer dan 664.000 huishoudens waar ruim 375.000 minderjarige kinderen opgroeien - dat is 1 op de 9 kinderen. De armoede in Nederland neemt al jaren toe. Voedselbanken zijn er om de armste mensen voedselhulp te bieden.

Voedselbanken Nederland werkt standaard samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Doel is niet alleen om armoede te bestrijden, maar ook om de verspilling van goed voedsel tegen te gaan en het milieu te ontzien. Om de zelfredzaamheid van klanten te vergroten, werkt de organisatie samen met lokale partijen die mensen helpen om weer op eigen benen te staan. Het streven is dat mensen slechts tijdelijk van voedselhulp afhankelijk zijn. Voor meer informatie www.voedselbanken.nl

Over Aon
Aon Nederland is toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en (her)verzekeringen. Wij zetten ons in om onze klanten de best mogelijke oplossingen te bieden. Aon heeft maar een doel: het innovatief ondersteunen van klanten op het gebied van risico’s en mensen. Dit doet Aon door zijn kennis en data te delen, zodat klanten zich kunnen blijven bezighouden met succesvol ondernemen. Aon noemt dit Empower Results. Onze organisatie heeft wereldwijd meer dan 69.000 medewerkers in ruim 120 landen met circa 500 kantoren.

In Nederland heeft Aon 9 vestigingen met 1.750 medewerkers en maakt deel uit van Aon plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON).

Ga naar www.aon.nl voor meer informatie over Aon en naar www.aon.com/manchesterunited om meer te lezen over het wereldwijde partnership met Manchester United.